Overleg:Kelk (glas)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De binnenkomende links lijken niet geheel over dit onderwerp te gaan: er lijken nog minstens twee andere betekenissen te zijn. Misschien moet het artikel een bredere insteek krijgen dan een bierglas, of moet de doorverwijspagina wellicht uitgebreid worden met meer betekenissen? — Zanaq (?) 28 jun 2018 18:57 (CEST)

Dan zou ik voor die eerste optie kiezen. Of je iets om uit te drinken een kelk noemt, heeft in de eerste plaats met de vorm te maken. Op de doorverwijspagina staan allerlei echt afwijkende betekenissen, maar een wijnkelk en een bierkelk horen dunkt mij bij elkaar. Er zijn trouwens ook aardewerken kelken.
Ik heb het artikel trouwens gekoppeld aan de anderstalige pendanten en drie links vanuit andere artikelen die betrekking hadden op miskelken (Heilig Bloedprocessie, Sint-Willibrorduskerk en Rooms-Katholieke Kerk), heb ik verwijderd. Op zich is de miskelk natuurlijk ook drinkgerei, maar dan met een zeer specifieke toepassing. Bever (overleg) 29 jun 2018 03:48 (CEST)[reageer]
Bovenstaande opmerkingen zijn nu op hopelijk acceptabele wijze in het artikel verwerkt. — Zanaq (?) 29 jun 2018 19:58 (CEST)
Ja, prima! Bever (overleg) 3 jul 2018 20:41 (CEST)[reageer]

Eigenlijk zouden de artikelen over drinkgerei eens onder handen moeten geworden op basis van een goed boek over het onderwerp, maar voor wat het waard is, hier de definitie van de Van Dale:

"van onderen puntig of smal, naar boven wijd uitlopend glas of zulk een beker op hoge voet; literair taalgebruik: dinkglas in het algemeen; bij vergelijking: alles wat de vorm heeft van een kelk"

Dit betekent dat het woord 'kelk' enerzijds kan slaan op een komvormig drinkvoorwerp mét voet, zoals in dit artikel slaat, maar ook op een dergelijke vorm zonder voet en met name ook op het komgedeelte (kelkgedeelte) van een kelkglas. Dat laatste is de wijze waarop het woord wordt gebruikt in het artikel drinkglas. Bever (overleg) 3 jul 2018 20:48 (CEST)[reageer]