Overleg:Kerstening

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

"in onze streken (... ten zuiden van de Rijn) ... massaal rond 500 bekeerd"?

  • De patroonheilige van Mechelen, Sint-Rombout (ofte Sint-Rumoldus) wordt geëerd voor het kerstenen van de Mechelse omgeving; hij is overleden tussen 580 en 775.
  • "Lambertus van Maastricht was bisschop van zijn geboorteplaats Maastricht, ten zuiden van de Rijn, tussen 670 en 706. Naar men aanneemt werd hij in 638 geboren. Hij hield zich voornamelijk -- en succesvol -- bezig met het kerstenen van Limburg. Daar bevinden zich dan ook de meeste kerken die aan hem gewijd zijn." (Lambertus van Maastricht, Wikipedia)

De pagina dient ook minstens het overige deel van het Nederlandstalig gebied te behelzen.

  • "het huidige Utrecht (ingenomen in de 3e eeuw van de Romeinen) en Dorestad waren belangrijke Friese handelssteden. De Friezen werden lang na de Franken gekerstend." (Friezen, Wikipedia)
  • "De Ierse missionaris Willibrord vestigt zich in 690 in de grotendeels verlaten grenspost Utrecht, waardoor de plaats het religieuze centrum van de Noordelijke Nederlanden wordt." (Utrecht, Wikipedia)

Clovis heet gedoopt te zijn in 496, maar hoe representatief is dit voor Nederland, voor Vlaanderen? Het woord 'massaal' lijkt me aan een stichtelijk nonkel-patersverhaaltje ontleend.

Suggestie: opsomming van de gekende missionarissen van Europa (dikwijls heiligen) met desgevallend een link naar hun pagina -- SomeHuman 2006-06-01 17:58 (CEST)