Overleg:Kranenburg (Noordrijn-Westfalen)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 11 jaar geleden door 109.131.87.253 in het onderwerp Kranenburg: Nederlandse migranten en integratie

Kranenburg: Nederlandse migranten en integratie[brontekst bewerken]

De huidige lange alinea met veel letterlijk geciteerde bronnen (met weliswaar technisch goede verwijzingen) is hier tamelijk misplaatst want deze gaat nauwelijks specifiek over Kranenburg. De situatie komt voor in talloze Duitse dorpen die aan de grens met Nederland liggen. Het lemma over Kranenburg in de Duitse wikipedia doet dit thema af met één enkele volzin.

De alinea is in verhouding tot de rest veel te lang, niet to the point, tendentieus en hier en daar beledigend. Bovendien zijn er externe links in de tekst en is een hele zinsnede gelinkt naar het tegenovergestelde van de linktekst.

Voor "en" hoort geen komma. Er bevinden zich germanismen in de tekst: "kleine schilden" (bedoeld wordt waarschijnlijk "bordjes"), "infrastructurele voorzieningen" voor "gezondheidszorg". Men wil niet geconfronteerd worden met een emotionele derdehands burenruzie en schuttingtaal als men informatie over Kranenburg zoekt. De indeling in 'goede' en 'slechte' Nederlanders stuit tegen de borst. Waar "tweeledig beleid" staat, wordt waarschijnlijk een 'tweeslachtige houding' bedoeld. Er ontbreken woorden in de tekst. Aanhalingstekens zijn 'verkeerd' gebruikt.

Het is mogelijk dat over het theme een apart lemma gemaakt zou kunnen worden. Dan nog zou het zinvol zijn het aantal en de lengte van de citaten te matigen, minder te polariseren en veel meer nuancering aan te brengen.

Zoals: A. pindakaas is over het algemeen helemaal niet te koop in Duitsland; ook Duitsers gaan voor potten pindakaas naar Nederland. B. Niet iedere Nederlander, die in een bepaalde plaats in Duitsland tankt of inkoopt, woont daar ook. / Vele Duitsers nabij de grens zijn er bovendien trots op Nederlands te kunnen verstaan en spreken en hebben er geen enkel probleem mee om in het Nederlands aangesproken te worden. C. Het bestaan van een groot aantal gemengde Duits-Nederlandse gezinnen wordt niet genoemd. D. Winkelen in een grotere stad is nu eenmaal aantrekkelijker dan winkelen in een middelgrote stad. E. Het is nogal logisch dat er een cultuurverschillen zijn is tussen nieuwkomers / stedelingen en oudingezetenen / dorpelingen.

Retype (overleg) 25 sep 2012 19:12 (CEST)Reageren

Ik ben het eens met de stelling dat het stuk over de wanintegratie van Nederlanders in het buitenland hier veel te uitgebreid wordt behandeld. Dit is inderdaad geen specifiek Kranenburgs probleem. Toch vind ik, als Nederlander woonachtig in een Belgisch grensdorpje, niet dat het stuk overdreven beledigend is jegens Nederlanders. Ook hier zijn Nederlanders te vinden die weigeren zich aan te passen aan de Belgische cultuur, of zelfs maar te accepteren dat ze in België wonen. De nuancering die hooguit gemaakt zou moeten worden is dat Duitsers niet veel beter zijn; zo wordt door Duitse migranten in Vaals vaak ook niet veel Nederlands gesproken. 109.131.87.253 29 sep 2012 16:06 (CEST)Reageren