Overleg:Circulaire economie

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Overleg:Kringloopeconomie)
Laatste reactie: 8 jaar geleden door Fred Lambert

De tekst is een heel stuk uitgebreid, waarvoor dank. Een paar vragen + suggesties:

  • waarom is het onderscheid biologische kringloop/technische kringloop weggehaald? In verschillende naslagwerken hierover wordt dit als een van de belangrijkste eigenschappen gesteld van een circulaire economie (bijvoorbeeld het boek cradle-to-cradle en de bron die ik eerst als referentie gebruikte.
  • In hoeverre moeten we het nog hebben over de wegwerpeconomie, die in de jaren 70 of zo opkwam?
  • Op de Engelse versie van deze pagina wordt over vier founding principles gesproken. Ken jij deze? Er staat jammer genoeg geen bron bij, dus kan zelf niet verifiëren of dit relevante informatie is.
  • Is de tekst nu niet te lang? Ik denk dat het op sommige punten bondiger geschreven kan worden, bijvoorbeeld de inleiding van de sectie geschiedenis. Is het belangrijk om alle oude beroepen op te noemen die iets met recycling doen? In het algemeen heeft recycling nu mijns inziens een te dominante plek in het artikel. De systeemaanpak en de ontwerpfase van een circulaire economie komen daardoor te weinig naar voren.
  • In het stukje werkwijze komt opnieuw een referentie naar de geschiedenis. Is dat niet dubbelop?
  • Is de naam circulaire economie nog maar sinds 2011 in gebruik? Hoe weet je dat en is het relevante informatie? Een korte zoektocht op Google levert ook voor 2010 meerdere hits op in combinatie met circulaire economie. Daarvoor wordt het schaarser. In 2009 gebruikte de Tweede Kamer deze term ook al, net zoals Louise Vet.

Femkemilene (overleg) 3 dec 2015 11:32 (CET)Reageren

Gebruiker:Fred Lambert, wellicht is het voorgaande je nog niet opgevallen. Femkemilene (overleg) 27 dec 2015 12:18 (CET)Reageren
Helaas heb ik je opmerkingen niet gelezen. Dank daarvoor. Als je zoals nu iets op mijn overlegpagina zet krijg ik automatisch bericht! Dat van een vroeger jaar is denkbaar. Ik ben even teruggegaan in de tijd, maar exact is dat niet. Ik heb even gegoogeld. Ik zal nog eens een modern krantenarchief raadplegen, daartoe moet ik naar mijn universiteit. 2009 als begindatum is goed mogelijk. Ik zal dat aanpassen als ik daar in gedoken ben. Dat het een lang artikel is is mijns inziens geen bezwaar: Het is een belangrijk onderwerp. Bovendien ben ik gewend om alles in historisch perspectief te beschouwen: Ik ben ook betrokken bij het onderwerp Techniekgeschiedenis. Dat naast recycling ook het voorkomen van afval (onder meer door "consuminderen" en milieubewust ontwerp) kan inderdaad nog meer worden aangezet. Uitbreiding van het artikel is trouwens van harte welkom. Met vriendelijke groet, Fred (overleg) 27 dec 2015 13:19 (CET)Reageren