Overleg:Lden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hulp gevraagd met math.... de formule lukt niet[brontekst bewerken]

, hoewel begrijpelijk is dit net niet wat het zou moeten worden, het moet toch zonder al die haakjes kunnen?

Of waar kan ik het vinden hoe het moet?

Elly 29 jul 2003 15:12 (CEST)


zo? Rob Hooft 29 jul 2003 18:05 (CEST)


Heel erg bedankt Rob, dit is hem echt, maar je had mijn gepruts goed begrepen. Maar nu heb ik hem aangepast op je vorige versie (bewerkingsconflict)

En dit naar aanleiding van de iets latere versie, zonder italics:


Hoe verzinnen ze zo'n formule..... toch niet meer uit te leggen aan een betrokkene, maar we zullen het ermee moeten doen.
Het komt allemaal uit: http://ec.europa.eu/environment/noise/directive.htm . Daarin staat : Lden (day-evening-night equivalent level) and Lnight (night equivalent level). Even inzoemen op die "equivalent". Inderdaad, we zijn hier bezig op professioneel niveau "hinder" en "geluid" te meten, in verband te brengen met elkaar en uit te drukken in een formule waar mensen mee verder kunnen die geluid veroorzaken en die last hebben van geluidshinder en een wetgever. Geluid, maar ook of het hinderlijk of niet is, ervaar je anders overdag dan 's nachts is gebleken uit ervaringsonderzoek, maar ook omgevingsfactoren en het type geluid bepalen het gevoel van hinder. Als je in een werkomgeving bent naast een autostrade waar veel lawaai is van voorbijrazende auto's, dan ga je eenzelfde geluid niet als storend ervaren, maar als je in een natuurgebied aan het wandelen of er tot rust probeert te komen, dan ga je datzelfde geluid wel als hinderlijk ervaren. Evenzeer: als ik wil slapen, kan ik een vrolijk kwetterend vogeltje als heel hinderlijk ervaren. Dus we zoeken naar equivalenten van loudness-lawaai. En dan krijgt die formule plots wel zin.SvenAERTS (overleg) 3 feb 2013 22:52 (CET)

Lden (Engels: Level day-evening-night) of Loudness day-evening-night) ?[brontekst bewerken]

Dank U, Milieurechter Brussels Hoofdstedelijk Gewest SvenAERTS (overleg) 3 feb 2013 22:39 (CET)