Overleg:Leesteken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Valuta tekens, wiskundige tekens en ovrige tekens zijn geen deel van interpunctie en hebben andere functies. Andres 18 aug 2004 04:45 (CEST)


De Engelse en sommige andere artikelen zijn over interpunctie, niet over leestekens. Andres 18 aug 2004 04:45 (CEST)

Ik vind ook dat we duidelijk moeten onderscheiden wat leestekens en wat andere tekens zijn.Nijdam 30 sep 2005 20:52 (CEST)

hekje-teken in engels gebruik[bewerken]

Voor Nederlandse gebruikers is het geod om te weten dat Engelstaligen # ook voor "pound" (gewicht) gebruiken. Ook wordt het "gate" of "hash" teken genoemd.

underscore[bewerken]

Voor het woord underscore is ook een Nerlandse benaming, kan iemand daarop komen?

Liggend streepje, maar dat is ambigu omdat dat ook voor het koppelteken en de gedachtenstreep wordt gebruikt. Duidelijker maar minder gebruikelijk is onderstreep of onderstrepingsteken. Bever 17 jan 2008 15:24 (CET)

Tekens[bewerken]

Het wordt tijd dat dit lemma alleen over leestekens gaat, en niet over alle mogelijke andere tekens.Madyno 5 jan 2007 23:36 (CET)

Ironisch teken[bewerken]

Er zou een leesteken bestaan in de vorm van een bliksemflits, dat aan het eind van een zin wordt gezet om een ironische zin aan te geven. Moet die hier ook bij, of was het slechts een ludieke actie tijdens het boekenbal?

Er zijn geregeld voorstellen gedaan voor nieuwe leestekens, zoals een ironieteken, maar deze zijn nooit ingeburgerd. Ze zouden onder een aparte paragraaf kunnen, bv. 'alternatieve leestekens'. De emoticons vervullen in zekere zin wel deze functie. Bever 17 jan 2008 15:29 (CET)

+[bewerken]

Is het plusje niet ook een leesteken? Het wordt wel in informele opsommingen gebruikt. Freaky 14 apr 2008 21:30 (CEST)

Vis zonder oog[bewerken]

Ik vind de indeling van dit artikel prima zo. De Spaanse leestekens worden apart vermeld, en er wordt duidelijk gemaakt dat ze aan het begin van de zin staan. Houden zo! Madyno 25 okt 2008 22:36 (CEST)

  • Het gebuik van deze leestekens staat bij vraagteken en uitroepteken. Dus waarom is een apart artikel, met zo'n onmogelijke lange naam? Vandaar dus... )°///< 26 okt 2008 11:31 (CET)

Leestekens/woordtekens[bewerken]

Naar mijn mening hoort de kop Leestekens binnen een woord niet thuis in dit lemma. ze vormen immers een aparte categorie, namelijk de woordtekens. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 81.170.238.80 (overleg · bijdragen) PS: Wil je voortaan alsjeblieft op overlegpagina's ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.

Voorlooppuntjes[bewerken]

Ook voorlooppunten/tjes zouden op deze Wikipediapagina een plaats kunnen krijgen...

... tenminste, als ze worden gezien als een leesteken.
(mijn computer maakt althans van drie elkaar opvolgende punten zo'n nieuw leesteken.)

En in een inhoudsopgave gaan voorlooppuntjes vooraf aan het (rechtslijnende) paginanummer.................................pag. 7
Dan zijn ze toch ook te zien als een leesteken? Rein1953 (overleg) 26 apr 2015 12:40 (CEST)