Overleg:Lichtgrootheden en -eenheden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Moet in de figuur de begrippen "lichtsterkte" en "lichtstroom" niet worden omgedraaid? Lichtsterkte I is een eigenschap van de bron, lichtstroom verwijst naar de bundel licht in een bepaalde richting. Alexandersam 12 jan 2009 10:23 (CET)

De figuur klopt met het artikel, en je beweringen stroken ook niet met de artikelen Lichtsterkte en Lichtstroom. Zo te merken aan je verwarring behoeft het artikel nog enige verduidelijking. --BDijkstra 12 jan 2009 23:53 (CET)

Titel gewijzigd, artikel wordt opgeschoond[bewerken]

De titel luidde "Het verband tussen de eenheden van licht". Dat was een titel waar geen mens naar zal gaan zoeken. Alleen het feit dat hij met een lidwoord begint. De nieuwe titel Lichtgrootheden en -eenheden is beter, maar nog niet ideaal. Ik broed nog op iets nog beters.

Er is al een artikel Lichtsterkte, maar dat is wat zwak. Het eerste deel ervan gaat over de lichtsterkte van lenzen etc. Dat valt wel mee. De rest gaat over de sterkte van lichtbronnen.

Nog afgezien dat beide delen tot verschillende categorieën behoren (resp. geometrische optica en fysische optica), is het tweede deel nogal slordig geschreven, en zeker niet encyclopedisch geformuleerd. Ik wil dat in tweeën splitsen. Het huidige Lichtsterkte gaat dan Lichtsterkte (optiek) o.i.d. heten en blijft het eerste deel (lichtsterkte van optiek) behouden. Het lichtbronnengedeelte wil ik dan wat herformuleren en het hier integreren.

Verder komt er een nieuwe doorverwijspagina Lichtsterkte met verwijzingen naar Lichtsterkte (optiek) en naar Lichtgrootheden en -eenheden.

Het kan even duren, want ik moet het onderwerp lichtsterkte (van lichtbronnen) nog wat beter bestuderen. Ik ben daar minder in thuis dan in de "gewone" optica. Ik vind nl. tegenstrijdigheden, onder meer ook hier in artikel (Lichtgrootheden en -eenheden). Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen "Lichtintensiteit" en "Luminantie", maar Lichtintensiteit linkt via een doorverwijspagina naar Luminantie. Ik wil dat nader uitzoeken.

--HHahn (overleg) 21 jan 2010 23:23 (CET)