Overleg:Lijst van Belgische componisten

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 1 maand geleden door Steinbach in het onderwerp Criteria

Criteria[brontekst bewerken]

We moeten het eens hebben over de inclusiecriteria. Wat maakt je tot een Belgisch componist?

Ten eerste moeten we ons afvragen of het zin heeft om componisten van vóór 1830 op te nemen. Zoals bekend zijn de zuidelijke Nederlanden door vele handen gegaan alvorens ze zich in 1830 definitief afscheidden. Adriaen Willaert en André Grétry hadden er echt geen weet van dat ze 'Belgische' componisten waren. Wel was er sinds 1579 een scheiding tussen de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden, maar de grenzen daarvan werden geacht anders te lopen. Zo kan het dus weleens zijn dat een componist die wij als Frans beschouwen zichzelf als Zuid-Nederlands zag. We kunnen erover denken om de titel te veranderen in "Lijst van Zuid-Nederlandse en Belgische componisten". Of natuurlijk om een voorbehoud in de inleiding te zetten.

Ten tweede vraag ik me af of de lijst niet erg ruimhartig is. Ik heb zelf al Frederic Rzewski van de lijst gehaald. Rzewski was geen Belg, Rzewski was een Amerikaan die een tijdje in Brussel gedoceerd heeft. Hem als Belgisch componist claimen is bijna hetzelfde als wanneer ik Mozart als Nederlands componist zou zien omdat hij een jaartje in de Republiek doorbracht en daar enkele zeer charmante jeugdwerken heeft gecomponeerd.

Ten derde: moeten we ons niet beperken tot de 'klassieke' traditie? Ik zie namelijk ook Sadi en Toots Thielemans. Nu is het een waarheid als een koe dat creatieve jazzmusici ook eigen composities schrijven. Maar wees eens eerlijk: verwacht je jazzmusici op eender welke "lijst van componisten"? Ik in ieder geval niet, evenmin als ik hier componisten van schlagers en rocknummers verwacht. De jazz is een andere muziekwereld met andere waarden; deze mensen hier noemen zou appels met peren vergelijken.

Maar goed, dit is slechts mijn mening. Wat vinden anderen hiervan? Steinbach (overleg) 16 mrt 2024 13:33 (CET)Reageren