Overleg:Lou Jansen (verzetsstrijder)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ik heb deze pagina geschreven omdat op de pagina Paul de Groot een link staat naar Lou Jansen, die - ten onrechte - terecht komt bij een Belgische architect.

Hoe krijg ik het voor elkaar dat iemand die Lou Jansen zoekt kan kiezen tussen de Belg en de Nederlander?

Wat te doen om de link vanaf De Groot naar de Nederlandse Lou Jansen te verleggen?

Robb 30 mrt 2008 16:30 (CEST)[reageer]

Blijkbaar opgelost, zij het niet op de meest elegante manier. Paul-MD 29 jan 2009 03:44 (CET)[reageer]

Toevoeging[brontekst bewerken]

Het volgende werd op 5 januari 2009 onderaan het artikel gezet:
In de samenvatting van Louis Jansen staat niet vermeld hoe zijn arrestatie tot stand is gekomen. Toen Jan Dieters werd opgepakt was er afgesproken dat hij zijn martelingen (om aan de onderduik adressen van Jansen en de Groot te komen) een X aantal uren zou doorstaan zodat Jansen en de Groot konden worden gewaarschuwd. De Groot is inderdaad gewaarschuwd en zou op zijn beurt Jansen waarschuwen. Dit heeft hij niet gedaan. Toen Dieters het afgesproken aantal uren had doorstaan, was hij in de veronderstelling dat de waarschuwingen waren aangekomen en heeft hij doorgeslagen. De SS kon toen makkelijk het gezin van Jansen oppakken die van niets wisten. Louis en zijn oudste zoon Fred werden in Scheveningen gevangen gezet, waarna Louis werd gefussileerd samen met Dieters na een schijnproces. De Groot is hiervoor na de oorlog nooit ter verantwoording geroepen en werd leider van de CPN. (bron:schoondochter van Louis)

Probleem is dat niet aangetoond kan worden dat Dieters heeft doorgeslagen en dat daardoor Jansen werd opgepakt. Bovendien kan niet meer achterhaald worden welke afspraken Jansen, Dieters en De Groot met elkaar hadden gemaakt. En stel dat er iets was afgesproken, dan is niet duidelijk waarom De Groot Jansen niet heeft gewaarschuwd. Hierboven wordt gesuggereerd dat De Groot de arrestatie van Jansen verweten kan worden. Hoewel De Groot zeker naarmate zijn greep op de CPN groter werd over lijken kon gaan, is het niet verstandig om een dergelijke suggestie te zetten in een encyclopedie die probeert objectief te zijn. Paul-MD 29 jan 2009 03:44 (CET)[reageer]