Overleg:Majesteitsschennis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De gegevens in het artikel inzake België kloppen niet. Majesteitsschennis bestaat wel in België en wordt strafrechtelijk beteugeld door de wet van 6 april 1847 tot bestraffing van de beleedigingen aan den Koning (nog van kracht).

Mvg,

FR


Een dikke misser! Hiermee haalt een student of scholier een onvoldoende omdat die beledigde " majesteit" geen gekroonde persoon hoeft te betreffen! Het kan ook de staat zelf zijn of een republiek! De mededeling dat in Nederland ook leden van het koninklijk huis onder deze wettelijke regel vallen is volkomen onjuist!

lees maar:

  • Artikel 111 W.v.S.

Opzettelijke belediging van de Koning wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vijf jaren of geldboete van de vierde categorie.


  • Artikel 112

Opzettelijke belediging van de echtgenoot van de Koning, van de vermoedelijke opvolger van de Koning, van diens echtgenoot, of van de Regent, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie.


  • Artikel 113

Hij die een geschrift of afbeelding waarin een belediging voorkomt voor de Koning, de echtgenoot van de Koning, de vermoedelijke opvolger van de Koning, diens echtgenoot of de Regent, verspreidt, openlijk tentoonstelt of aanslaat of, om verspreid, openlijk tentoongesteld of aangeslagen te worden in voorraad heeft, wordt, indien hij weet of ernstige reden heeft om te vermoeden dat in het geschrift of de afbeelding zodanige belediging voorkomt, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie. Robert Prummel 7 aug 2006 16:47 (CEST)Majesteitsschennis is tegenwoordig onzin. Vrijheid van meningsuiting gaat voor. Daarom wordt iedereen die Majesteitsschennis pleegt veroordeeld op een ander punt, bijvoorbeeld baldadigheid... zum kotsen. Als ik me beledigd voel door de Koningin omdat ze dit jaar even 113,9 miljoen van de Nederlanders heeft afgepakt dan gebeurt er niks... Wat een onzin 83.84.225.150 12 jul 2008 19:29 (CEST)De Engelse versie van dit artikel geeft aan dat de straf 3 tot 15 jaar is volgens artikel 112 van de Thaise strafwet. De Engelstalige media in Thailand bevestigen dit met het bericht dat de Zwitser die 5 portretten van de Koning had besmeurd dus maximaal 5 x 15 jaar gevangenisstraf zou kunnen krijgen. Over een doodstraf voor dit vergrijp heb ik nergens iets kunnen vinden. FredTC 21 mei 2009 08:10 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Majesteitsschennis. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 7 sep 2017 17:05 (CEST)