Overleg:Marie José van België

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 1 jaar geleden door MCallaerts in het onderwerp Prinses Marie José van België en Major Gordon (1914-1918)

Prinses Marie José van België en Major Gordon (1914-1918)[brontekst bewerken]

Hallo,

Ik had graag een historische verwijzing gemaakt op de pagina van de relatie tussen de prinses en Archibald Alexander Gordon alias Major Gordon. Prinses Marie-José vermeld Major Gordon (Archibald Alexander Gordon) in haar boek 'Albert et Elisabeth de Belgique, mes Parents' 1971. In de Nederlandse vertaling van Lannoo staan de volgende citaten:

De vriendelijke majoor Gordon, de gewezen secretaris van de hertog van Wellington, die bij mijn ouders gedatcheerd was, nam ook aan elke reis deel. Hij bracht altijd heerlijke dozen toffees en shortbread mee, specialiteiten van Schotland, zijn geboorteland. ... Depage is terug uit Engeland en komt langs. Hij heeft samen met majoor Gordon alles geregeld om te krijgen wat nodig is, vooral de verwarming.

In Major Gordon's memoires "Culled from a Diary" gepubliceerd door Oliver&Boyd in 1941 schrijft hij veel over zijn escortes met de prinses tijdens de Eerste Wereldoorlog: De belangrijkste hiervan is het volgende citaat dat de oorsprong van de alias Major Gordon weergeeft: "Major Gordon" zei de prinses "Geen wonder dat mijn konijn u niet gehoorzaamd. Haar naam is "Marshal Soult" en niet "Soult", hierdoor weet ze niet dat u haar roept. Het is alsof ik u zou aanspreken met "Gordon" en niemand zou begrijpen wie ik bedoel, maar als ik over Major Gordon zou spreken zou ik verstaan worden, omdat iedereen weet wie Major Gordon is." Bij de aankondiging van de prinses haar huwelijksdatum met Umberto I schonk Major Gordon haar een zeer origineel cadeau. De prinses schonk tijdens de oorlog en na een gebeurtenis op het oorlogsschip "Marschall Soult" haar lievelingsknuffeldier "Fifi" aan Major Gordon. "Fifi" was in zee gevallen en zwaar gehavend. Major Gordon had de beer al die tijd in zijn woning gehuurd en stuurde hem naar Puller's. Eens hij opgeknapt was deed hij de beer een blauw lint rond met een Schotse broche en liet hem door de ambassadeur in London naar Laken brengen.

Ik probeer deze week een kladversie te maken en voor te leggen.

Met vriendelijke groet,

Maarten Callaerts MCallaerts (overleg) 29 jan 2023 23:09 (CET)Reageren