Overleg:Matthew Lewis (auteur)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Publicatiedatum[bewerken]

Ik weet dat veel mensen ervan overtuigd zijn dat The Monk voor het eerst gepubliceerd werd in 1796, maar er zijn wel degelijk verschillende bronnen die de datum 1795 geven, zoals Eric B. Olsen, Fantastic Fiction, antiquariaat Argosy Books en last but not least Google Books, zie vooral pagina xxxii. Het gaat bij de laatste vermelding om de inleiding van de heruitgave van The Monk in de serie Oxford World's Classics door Emma McEvoy in 1995. Dat boek staat in zijn geheel op het internet. Ik vind dat eigenlijk vrij overtuigend. Wie niet? Glatisant 8 feb 2010 02:17 (CET)

Ik vind dat zelf ook heel interessant hoor, en wil zelfs zo ver gaan dat het heel aannemelijk is dat Lewis geen jaar heeft gewacht met de publicatie. Toch zou ik een beetje oppassen met dit (1795) zo stellig in het artikel te formuleren. Tegenover de (internet)bronnen die u opgeeft en het citaat uit een boek van Oxford University Press kun je toch een aantal andere zware jongens plaatsen die 1796 als publicatiedatum vermelden (ik noem hier alleen boeken die ik zelf in mijn bezit heb):
  • Encyclopædia Britannica 15th Edition
  • Cambridge Contexts in Literature:' The Gothic Tradition'
  • The Oxford Illustrated History of English Literature
  • The Routledge Companion to Gothic
Vandaar denk ik dat het beter is om het wat genuanceerd te formuleren. Ik zou 1796 als publicatiedatum aanhouden, maar dan wel met een voetnoot die de vermoedens over een eerdere publicatie vermeldt. Beachcomber 8 feb 2010 12:35 (CET)