Overleg:McDonnell Douglas

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

DC-8 is gemaakt door Douglas en niet door McDonnel Douglas

De complete MD-80 / MD-90 series zou in 1 artikel kunnen. Bij voorkeur in de DC-9 artikel, zoals dit gedaan wordt in de engelse wikipedia.

Van de MD-X en MD-XA heb ik nog nooit gehoord en kan ik ook niks vinden. Enige referenties zou wel leuk zijn.

De MD-12 is een conceptvliegtuig en is niet verder dan het papier gekomen. Weet niet of dat wel een aparte vermelding waard is.

McDonnell Douglas concept voor supersonische vluchten is op de manier waarop deze nu geplaatst is een beetje nutteloos.

aero 16 sep 2005 21:19 (CEST)[reageer]

Ik zal voortaan eerst een beetje opletten van wat ik post. Sorry

Kijk ik heb alles aangepast met alleen de bestaande vliegtuigen en ruimteveren.

Het is geen MD-X maar DC-X bij Discovery kwam er een heel uur over. Google maar eens en typ dan maar DC-x of DC-XA in dan krijg je best wel veel afbeeldingen of sites te zien. Maar ik heb er ook een link bij gezet. Want NASA en MD werte samen aan een ruimte project en een supersonisch concept. Maar hij bestaat dus wel degelijk. Dat consept vliegtuig voor supersonische vlucten is er nooit van gekomen de Tu-144 en de Concorde was hun voor. Hier nog een link van een foto als je goed kijkt zie je McDonnell Douglas staan op het kegeltje [1]

Dit begint er meer op te lijken. Goed zo! aero 16 sep 2005 21:36 (CEST)[reageer]

Uitzendingen bij Discovery moet je overigens wel met een korrel zout nemen ... heb daar ooit een uitzending gezien over de Nimrod AEW3, dat volgens de programmamakers superieur zou zijn aan de Boeiing E-3. Dat was ruim 10 jaar nadat het Nimrod AEW3 project was stopgezet wegens kostenovershrijdingen en onoverkomenlijke technische problemen.

Zo omstreeks de Eerste Golfoorlog (of eigenlijk was dat al de tweede) werden bijna alle belangrijke gevechtsvliegtuigen door McDonnelDouglas gebouwd: naast de F-15 (een eigen ontwikkeling) en de F/A-18 (feitelijk overgenomen van Northrop: de F-18 is een doorontwikkeling van de F-17) toen ook de F-16. General Dynamics had in de jaren tachtig de produktielijn van dat toestel verkocht aan MDD. Na de overname door Boeiing moest MDD de produktie van de F-16 echter overdragen aan Lockheed. Wellicht werden in die periode nog meer toestellen, dan wel onderdelen, door MDD geproduceerd ? Ik weet niet alle details uit m'n hoofd.

Hier heb ik mijn twijfels bij. De General Dynamics YF-16 won het project voor een algemene multifunctioneel gevechtsvliegtuig van de Northrop YF-17. De US Navy stapte echter uit het project en vroeg Northrop voor een doorontwikkeling van de YF-17. McDonnell Douglas kwam hier te hulp met zijn ervaring, wat resulteerde in de F/A-18. Ergens jaren '90 werd General Dynamics samen met Martin en Lockheed samengevoegd tot wat wij nu kennen als Lockheed Martin. Het kan best zijn dat McDonnell Douglas onderdelen bouwde voor de F-16, maar zij hebben zeker de productielijn niet in handen gehad. aero 16 sep 2005 21:55 (CEST)[reageer]
Hm, nou ben ik aan het twijfelen. Dat McDonnelDouglas die produktielijn overnam van GD is me bijgebleven uit een artikel in Newsweek, maar ik kan er thans geen referentie van vinden. Wel vind ik her en der op het net de constatering dat GD de produktie overdeed aan Lockheed-Martin (eem samengaan van Lockheed met Martin Marietta) begin jaren negentig. General Dynamics werd overigens niet samengevoegd met LM, maar bleef zelfstandig. Wel is het zo dat MDD al onderdelen maakte (oa schietstoelen) voor de F-16 (ook voor de A-10 trouwens); mogelijk dat dat de teneur van het bewuste artikel was: alle gevechtsvliegtuigen ofwel van MDD ofwel met onderdelen van MDD.
Nog een opmerking over de US Navy: die zat niet in het F16/F17 project em is er dus ook niet uitgestapt. Het Lightweight Fighter Project was vand e US Air Force, gewonnen door de F-16. De US Navy had toen een eigen project, waar het Congres geen geld (andere projecten - zoals de F-14 - hadden al teveel gekost) meer aan wilde besteden. Een minder prestigieus project kwam daarvoor in de plaats, maar de aangeboden typen (oa een goedkopere F-14) voldeden niet. Ik meen dat vanuit het Congres de US Navy gewezen is op het LFP met het "verzoek" die vliegtuigen te bekijken. Zowel Norhrop als GD hebben een gemarineerde versie van de F-17 resp. de F-16 aangeboden. Omdat geen van beiden ervaring had met carrier vliegtuigen hebben ze samenwerking gezocht met McDonnelDouglas resp. LTV. De US Navy was meer gecharmeerd van een tweemotorig toestel en koos de F-17 (alhoewel niet ondenkbaar is dat de rivaliteit tussen US Navy en US Air Force mede een rol heeft gespeeld: "zij de F-16, dan wij de F-17")

Ik heb bij DC-XA een link van een foto er bij gezet voor de zaak te verduidelijken.

Nou de uitzendingen van discovery zijn best goed ik heb alles op het internet gecontroleer. Heel veel heb ik op de site van NASA kunnen nalezen. Maar ja discovery zegt ook veel dingen die niet waar zijn. Discovery zei ook dat de A300 Beluga het grootste vracht vliegtuig is ter wereld maar de An-124 en de An-225 zijn vele malen grooter dan het dolfijntje.