Overleg:Mechteld ten Ham

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 14 jaar geleden door Maiella in het onderwerp Titel

Categorisering[brontekst bewerken]

Zie deze bewerkingen. Of ben ik nou te veel aan het mierenneuken? Volgens mij bestaat Nederland nog niet zo heel erg lang. Pas zo'n kleine 200 jaar. Hsf-toshiba 19 jul 2009 12:25 (CEST)Reageren

Dan zou dat ook opgaan voor bijvoorbeeld Johan van Oldenbarnevelt en anderen. Bij het artikel over Nederland staat: Daarvoor werden er verschillende namen gebruikt om het huidige land of voorlopers daarvan aan te duiden, zoals de Lage Landen (in het Frans Pays-Bas), de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, de Bataafse Republiek en het Koninkrijk Holland in de Franse tijd. Encyacht 26 jul 2009 12:15 (CEST)Reageren

Titel[brontekst bewerken]

De titels van [Mechteld ten Ham], Marigje Arriens, Entgen Luyten en Janne Panne heb ik teruggeplaatst, dus zónder de toevoeging "Heksenproces tegen ...". De eerdere titelwijziging had als argumentatie "De zaak, niet de persoon is E". Dat zie ik als een denkfout. De persoon en de zaak zijn met elkaar verweven. Alle biografische informatie die bekend is --dat is soms niet veel--, is in het lemma verwerkt. De persoon en de zaak zijn niet van elkaar te scheiden, beiden zijn in dezelfde mate E.
Weliswaar wordt voor nog levende, of zojuist overleden personen onderscheid maakt tussen de persoon en de zaak --bijvoorbeeld Milly Boele en de Zaak-Milly Boele; Laura Dekker en de Zaak-Laura Dekker--, het is onzinnig om dat onderscheid zonder meer door te trekken naar historische personen. De persoon Mechteld ten Ham is mijns inzien hardstikke E! Elk detail dat over haar leven bekend is, is encyclopedisch relevant! De geschiedenis heeft al een schifting gemaakt, veel informatie is niet meer terug te vinden.
De beschrijving in de vier betreffende lemma's is inderdaad E, en dan is de volgende vraag wat is de beste titel voor het lemma. Het is een biografie, dus de naam van de betreffende persoon ligt als eerste voor de hand. Sowieso kan ik niet inzien wat er mis is met die titel. Dus waarom wijzigen?
Als ik de gewraakte redenering doortrek, dan kunnen we heel veel titels van historische personen gaan veranderen: Kloosterleven van Benedictus, Pausdom van Paus Johannes XXII, enz. enz. Het einde is zoek!

De titel [heksenproces (tegen) Mechteld ten Ham] is begin 2009 ook al eens aan de orde geweest. Dat is toen teruggedraaid.

Wat betreft Marigje Arriens is de kwalificatie "heks" en "heksenproces" qua terminologie nogal problematisch, eigenlijk een anachronisme. Ze is veroordeeld wegens "toverij" en dat is toch niet hetzelfde. Wordt dan de titel [Proces wegens toverij tegen Marige Arriens]? Dan krijgen we bij elk historisch persoon een discussie welke formulering het meest gewenst is als voorvoegsel in de titel van het lemma! Ik kan me niet voorstellen dat de Wikipedia-gemeenschap op dat soort discusies zit te wachten.

Ten overvloede stel ik voor om de titel Heksenproces tegen Katherina Kepler te wijzigen naar Katherina Kepler, het is gewoon een biografie. De helft van het lemma gaat over burenruzie en civiele kwesties en civiele procedures, weliswaar als opmaat naar een heksenproces, maar toch. - Maiella 2 apr 2010 17:16 (CEST)Reageren