Overleg:Merenptah

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Artikel hernoemd[brontekst bewerken]

Dit artikel heette oorspronkelijk Merneptah. Een anonieme gebruiker wiste echter dit artikel, en maakte onderwijl een nieuw artikel Merenptah aan. Omdat ik toch niks te doen had heb ik even nagezocht of dit klopte. Merenptah is inderdaad de meest gebruikte naam.

Intussen heb ik de bijdrage van de anonieme gebruiker volledig gewist en de pagina verwijderd. Zo kon ik oude artikel merneptah hernoemen tot merenptah. Om de anonieme gebruiker tegemoet te komen, heb ik de inhoud van zijn/haar artikel hieronder neergezet. Wie weet of het ook echt klopt, mag het in het huidige artikel verwerken.

Merenptah regeerde van 1212 v. Chr. tot 1202 v. Chr., maar gezien het feit dat zijn vader al 60 jaar regeerde wordt aangenomen dat Merenptah, zeker de laatste 5 jaar de touwtjes in handen had. Toen Merenptah de troon besteeg nam hij de naam Ba-en-re Mery-netjeru aan. Merenptah's regeerperiode was, naast dat hij niet lang was, een niet erg rustige periode. Hij moest een opstand in Syrië de kop indrukken, hij moest de westgrens van zijn rijk verdedigen tegen de Libiërs en hij moest snel optreden tegen de Zeevolkeren die de delta in het noorden steeds beter controleerden. Merenptah stuurde echter wel graan naar Syrië, nadat de koning in de problemen kwam met stammen uit het noorden. Tevens probeerde Merenptah vreedzaam te leven met andere aan Egypte bekende volkeren. Hiermee volgde hij de diplomatieke lijn van zijn vader. Ramses II had het bestuurlijke hart van Egypte verplaats naar de stad Piramesse, die door hemzelf gesticht was. Merenptah verplaatste het bestuurlijke hart echter weer terug naar Memphis.

Sietske | Reageren? 18 apr 2005 15:32 (CEST)[reageer]

De enige 'juiste' spelling is in hierogliefen en die zeggen mr.n.pth. Het betekent zoiets als geliefd door Ptah. Of je de vokalisatie van de .n. nu ervoor of erachter zet is volstrekt willekeurig. Gebruiker:Jcwf

de dynastie was XIV? dat is de 14e, niet de 19e. ik heb het daarom dus veranderd in de XIXde, dat is de 'goede'.

--Olivierburggraaff 10 jan 2007 12:57 (CET)[reageer]

Verschillende jaartallen betreffende regeerperiode[brontekst bewerken]

In het artikel zelf wordt Merenptah's regeerperiode van 1224-1214 v. Chr. genoemd. (In biografie: hij stierf een natuurlijke dood in 1214 v. Chr. -dit komt overeen-), maar in naastgelegen kader bij periode: 1213-1203 (wel, ook 10 jaar regering). Wat is nu juist. In geval als 1224-1212 juist is, dan moet hij ca. 9 jaar co-regent van Ramses II zijn geweest die tot 1213 regeerde (althans volgens artikel Ramses II).

Oplossing (mogelijk) gevonden[brontekst bewerken]

Probleem van verschillende jaartallen zelf (mogelijk) gevonden. Met aangegeven jaartallen op Wikipedia-artikel "Lijst van heersers over Egypte" (als deze hier tenminste wel juist zijn weergegeven)zou het weer kloppen.