Overleg:Metafysica (Aristoteles)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 15 jaar geleden door Arjenvanslingerlandt

Hoi Donjanssen,

Ik zou voor willen stellen om de traditionele benamingen op te nemen in deze pagina zoals ze ook op aristoteles' hoofdpagina genoemd worden:

om deze vier vragen te beantwoorden geeft Aristoteles resp. vier "oorzaken": een materiële oorzaak (causa materialis) een bewegende oorzaak (causa efficiens) een formele oorzaak (causa formalis) een finale oorzaak (causa finalis)

Op de engelstalige site over Aristoteles wordt een en ander nog meer toegelicht. Naar mijn mening is het van belang om hier traditionele termen te noemen. De termen die op dit moment genoemd worden (wezen, materie, bron en doel) dekken de inhoud van de termen niet en zijn subjectieve opvattingen van de traditionele termen. Terwijl het iets zou kunnen verduidelijken voor de leek is het naar mijn mening erg belangrijk om volledig en accuraat te zijn.

Wat vindt jij van het voorstel om dit toe te voegen Don?

--Arjen 4 jan 2009 00:22 (CET)Reageren


Arjen, omdat dit een artikel over Aristoteles is, en niet over hoe lateren (m.n. de scholastici) met zijn werk om zijn gegaan, heb ik dit soort terminologie er vooralsnog buiten gehouden. De scholastici hebben Aristoteles' werk nogal geformaliseerd middels hun hun Latijnse begrippen-apparaat, daar waar Aristoteles zelf niet zo eenduidig is. Bedoeling van dit artikel (dat zeker nog niet af is) is weer te geven wat voor geschrift Aritoteles' Metafysica is. Deel daarvan is dat hij zelf worstelt met de materie, en dat zijn inzichten in de loop van de tijd veranderden. Accuraat zijn in dit geval is dus wat problematisch.
Desniettemin heb je gelijk dat het voor menig lezer verhelderend kan zijn om de traditionele terminologie terug te vinden. Dat zou òf in voetnoten kunnen, of in een aparte paragraaf over Latere verwerking of zoiets. Daar zou dan trouwens ook bij kunnen staan hoe in de loop van de laatste 150 jaar tegen Aristoteles' Metafysica is aangekeken, want ook de geleerden zijn het onderling niet over alles eens. Maar ja, een begrijpelijk artikel over de Metafysica op zich is al complex genoeg... Groeten, Don Janssen 4 jan 2009 19:47 (CET)Reageren


Hoi Don,

Ik denk dat je bij et aanmaken van dit topic aan had moeten geven dat het om de boeken ging. Dat is mij niet duidelijk geworden namelijk. Volgens mij is het ook standaard om dit weer te geven bij de titel in de vorm van (boek) ofzo. Misschien moet je dit even met een mod overleggen. Die zullen het vast wel weten. Ik zal eens pieken over hoe de traditionele naamgeving toe te voegen.

--Arjen 5 jan 2009 00:23 (CET)Reageren


Arjen, ik kan me iets voorstellen bij je suggestie, maar als je kijkt bij de categorie Werk van Aristoteles (http://nl.wikipedia.org/wiki/Categorie:Werk_van_Aristoteles) dan zie je dat het daar net zo gedaan is met al zijn andere werken. Don Janssen 5 jan 2009 08:25 (CET)Reageren

Hoi Don,

Ik zie dat je helemaal gelijk hebt. Ik zal deze suggestie dan ook maar vlug vergeten en bijschrijven op het lijstje 'lag aan mij'. Ik wil trouwens even gezegd hebben dat ik het leuk vind om wat dingen met je te overleggen. Wie weet kunnen we vaken onze krachten bundelen.

--Arjen 5 jan 2009 15:55 (CET)Reageren