Overleg:Neolithicum in Noordwest-Europa

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hamburgcultuur[brontekst bewerken]

Deze wikipagina heeft eea aan andere bijkomende culturen in de steentijd > Hamburgcultuur. --Sonty567 12 jul 2008 15:25 (CEST) Valt wel onder steentijd maar niet onder neolithicum, dus geschrapt. --Sonty567 12 jul 2008 15:27 (CEST)[reageer]

Hmm, nee, Paleolithicum.... beetjedwars 12 jul 2008 15:54 (CEST)[reageer]


Vindplaatsen[brontekst bewerken]

Jammer genoeg zijn alle artikelen over vindplaatsen uit het Neolithicum in Engeland, Schotland en Ierland niet voorzien van de cultuur die ze gemaakt heeft. Ik heb ze dus maar appart neergezet. Idem Carnac in Frankrijk. beetjedwars 12 jul 2008 15:54 (CEST)[reageer]

Neolithicum in Europa[brontekst bewerken]

Ik heb wel een theorie over hoe de invoering van het Neolithicum in onze streken is gegaan. Maar geen bronnen, dus telt het niet. Wie zou er svp eens naar willen kijken?

  1. 10.500 v.C. Het Weichselien (de laatste ijstijd) raakt ten einde. Dit is echter nog niet het einde van de ellende.
  2. 10.500 v. C. In noord-Amerika overstroomt een gigantisch stuwmeer van glaciaal smeltwater; het jonge Dryas breekt uit, het wordt nog veel kouder en droger. Elders is dit de impuls tot het ontstaan van het Neolithicum. Hier niet: er was geen mens, en nu nog steeds niet.
  3. 9.500 v. C. Het jonge Dryas houdt plotseling op. In verloop van een paar decennia wordt het veel warmer. Het ijs trekt zich terug van Noord-Europa. De mensen, die in Frankrijk en zuid-Duitsland woonden/ overleefden, komen geleidelijk aan weer eens langs om een besje te verzamelen of een haasje te jagen.
  4. 6.000 v. C. Het Neolithicum raakt ingeburgerd in het mediterrane gebied. Het is vrnl. door handelscontacten (en enige immigratie) geïmporteerd (via Cyprus uit de vruchtbare sikkel en z-Anatolië) . Ze kunnen daar nu: landbbouw, veeteelt en pottenbakken. Door het verbeterde klimaat is men in NW-Europa alweer lang aan het jagen-verzamelen.
  5. 5.500 v. C. Een zuid-oost-Europees volk gaat zijn heil zoeken in zuid-Limburg. Ze nemen alles mee wat ze al konden: landbouw, veeteelt en pottenbakken. Import van het neolithicum door immigratie.
  6. 3.000 v. C. Het wiel komt er, want oa. ook uitgevonden in de landen rond de Alpen.
  7. 2.000 v. C. Het schrift komt er niet, want er zijn geen koloniën, de handel is beperkt, de te besturen grote rijken zijn er niet. Er is geen noodzaak om het schrift uit te vinden dan wel toe te passen. beetjedwars 25 jul 2008 09:10 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Lijst van culturen van het neolithicum in Noordwest-Europa. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 19 okt 2017 19:37 (CEST)[reageer]