Overleg:Occidentalisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Neutraliteit betwist[bewerken]

De recent toegevoegde onderdelen "Occidentofobie en Islamofobie" en "Anti-Westerse vooroordelen" komen m.i. het lemma niet ten goede. De beweringen die erin gedaan worden zijn grotendeels uiterst subjectief, particulier en veel te breedvoerig om encyclopedisch te zijn. Bovendien is e.e.a. slordig geschreven, met duidelijke sporen van Google Translate, en zijn de opgevoerde bronnen (met name 4truth.net en The Post Online) te gekleurd om serieus te nemen. Het verhaal op de evangeliseringswebsite 4truth.net baseert zich louter op de hoofdstukindeling van een boek van de Marokkaanse sociologe Fatima Mernissi [sic!] en eindigt ook nog eens met: "Let us as Christians, do all we can to bring our Muslims brothers and sisters out of the darkness of fear and into the light of love and hope". Op zò'n dunne basis beweren dat "het duidelijk [is] dat de gemiddelde moslim in angst leeft" is gewoon bullshit. En de stelling dat het Motivaction-onderzoek zou hebben uitgewezen dat 72% van jonge Turkse Nederlanders "achter de opmars van ISIS" zou staan (zoals The Post Online beweert), is gewoon een aperte leugen. Ik heb de passages daarom gemarkeerd met het NPOV-sjabloon en ben benieuwd naar de mening van andere Wikipedianen. Hereticus obstinatus (overleg) 22 mrt 2015 13:37 (CET)

P.S.: Nu ook nog eens blijkt dat hele lappen (slecht vertaalde) tekst letterlijk zijn overgenomen uit twee artikelen van Jalees Rehman – 'Occidentophobia': The Elephant in the Room en 'Islamophobia' is Not a Phobia – en een van William Wagner – Fear in Islam – zie ik mij genoodzaakt alle wijzigingen van Gebruiker ArmTheInsane ongedaan te maken. Hereticus obstinatus (overleg) 22 mrt 2015 14:54 (CET)

Lost in translation[bewerken]

Er lijkt nogal een historie achter dit artikel te zitten, maar wat er nu staat is overduidelijk een foute vertaling van wat de aangehaalde auteurs bedoelden. Occidentalisme wordt door hen niet omschreven als zijnde de afkeer zelf, maar als stereotypering of ideologische representatie van de levenswijze waar deze afkeer zich tegen zou moeten richten. In analogie met het begrip islamofobie is door onder andere Rehman als tegenhanger het begrip occidentofobie geïntroduceerd welke wél de afkeer zelf betreft echter deze aanhaalt als zijnde angst (een fobie). Het mag duidelijk zijn dat beide termen - islamofobie en occidentofobie - de intentie hebben om degenen die de betreffende afkeer voelen of praktiseren te ridiculiseren. Een beproefde wijze om discussies uit de weg te gaan, hoewel de term occidentofobie juist bedoeld lijkt om de discussie weer open te breken door lijnrecht tegen de term islamofobie in te gaan.

Occidentalisme staat dus voor (geloof in) de westerse manier van leven. Gaarne verbeteren.

Gordonb3 (overleg) 3 aug 2017 10:26 (CEST)