Overleg:Optica

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 13 jaar geleden door HHahn in het onderwerp Optica

In een elektronenmicroscoop of een ander elektronenkanon spreekt men over elektronenoptica. Hoe past dat in deze definitie? Rob Hooft 26 jun 2003 21:47 (CEST)Reageren

Optica[brontekst bewerken]

Hier op de TU Delft, krijgen wij het onderwerp van de elektronenmicroscoop onder de noemer deeltjesoptica en deeltjeskanonnen worden genoemd onder de noemer deeltjesphysica. Deeltjes omdat je in principe niet altijd elektronen hoeft te gebruiken. Het is fijn omdat ze geladen zijn en zeer licht en makkelijk te produceren. Het kan echter ook heel goed met protonen, die zijn ook geladen alleen iets zwaarder en iets moeizamer te verkrijgen, maar lukt heel goed. (Deze bijdrage is van 130.161.252.167 dd. 14 mrt 2005 10:38)

We kunnen het huidige artikel verplaatsen naar Lichtoptica, van Optica een doorverwijspagina maken, en ook deeltjesoptica aanmaken. Elektronen-(protonen-)optica is wat mij betreft wel zo fundamenteel verschillend op het vlak van instrumentatie, dat ze niet op 1 en dezelde pagina thuishoren. Oplossing twee is bovenaan deze pagina een melding te maken in de trant van:
Dit artikel gaat over lichtoptica. Voor de optica van geladen deeltjes, zoals elektronen, zie hier.
Dit is wat mij betreft eleganter omdat je dan niet de meerderheid van de geïnteresseerden via een dp stuurt. Thijs! 7 mrt 2006 21:13 (CET)Reageren
Ik ben het eens met het tweede voorstel van Thijs! en heb deze wijziging zojuist doorgevoerd.
De verdeling van deze onderwerpen over de deelvakken lijkt wat "universiteitsafhankelijk" te zijn. Wij (TU Eindhoven, romd 1970) kregen helemaal geen geometrische optica. Ik heb toestemming gevraagd en gekregen dat tentamen elders te doen (en dat werd toen TU Twente). Daarbij werd helemaal geen deeltjesoptica behandeld. Wel werd bij ons aan de faculteit Elektrotechniek een college Elektronenoptica gegeven (door prof. Groendijk, die zich in zijn onderzoek vooral met lopendegolfbuizen bezig hield), maar daarin werd weer niets gezegd over ionenoptica. Dat laatste kwam even heel kort ter spraken in een college (ik meen "Inleiding meten", maar ik kan me vergissen) van prof. Hagedoorn, die zich in de vakgroep Kernfysica met deeltjesversnellers bezig hield.
Voor wat betreft Wikipedia denk ik dat elektronenoptica belangrijker is dan ionenoptica. Van het eerste hoort men met enige regelmaat (elektronenmicroscopen e.d.), terwijl het tweede voor de meeste mensen verder van hun bed is. Bovendien is ionenoptica, althans op het niveau zoals dat hier in Wikipedia zinvol is, nauwelijks anders dan elektronenoptica (hooguit gemakkelijker omdat je met (zwaardere) ionen minder gauw aan relativistische snelheden toe komt). Ik denk dan ook dat we voor ionenoptica en deeltjesoptica voorlopig voldoende uit de voeten kunnen met redirects naar Elektronenoptica.
HHahn (overleg) 28 sep 2010 14:16 (CEST)Reageren