Overleg:Overval op het Huis van Bewaring I te Amsterdam (14-15 juli 1944)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Als dochter en schoonzoon van Betty Trompetter zijn wij trots op de vermelding van haar op Wikipedia evenals de verwijzing naar onze Homepage, wij zijn hier niet in betrokken geweest en dat hoeft ook niet, wij vinden Wikipedia een geweldig initiatief. Betty is inmiddels ruim 5 jaar geleden overleden en was niet scheutig met het praten over haar verleden om de eenvoudige reden dat het pijnlijke herinneringen opriep. Op dit artikel hebben wij geen kritiek, het komt helemaal overeen met wat Betty ons verteld heeft. Slechts hebben we een enkele opmerking over het door elkaar gebruiken van de namen Betty Trompetter en haar schuilnaam Tineke (van der Laan), dit wekt verwarring. Wij stellen voor om consequent haar eigen naam te gebruiken, haar schuilnaam is niet zo relevant, het is misschien wel goed om deze de eerste keer tussen haakjes voluit te vermelden omdat dit dan vervolgens aansluit op broninformatie (zoals bijv. het boek "Johannes Post" van Anne de Vries). Dit heeft betrekking op de zinnen: "Omdat Tineke de moeder van Boogaard vrij in het huis zag rondlopen wist ze dat de hele zaak verraden was." Wij zouden dit vervangen door: "Omdat Betty de moeder...." evenzo: "De koerierster Tineke, die in de Kinkerstraat werd opgepakt, is naar Kamp Vught gebracht en later naar Ravensbrück. Zij heeft de oorlog overleefd. Ook de conciërge van de Weteringschans, Ottenhof, kwam na de capitulatie uit Duitsland terug." zouden wij vervangen door: "De koerierster Betty Trompetter,...", of gewoon: "Betty Trompetter,..." Voornoemde aanpassingen heb ik aangebracht (12-Jan-2009).

Als aanvullende informatie (hetgeen ze ons verteld heeft) weten wij nog het volgende te melden (dit hoeft niet per sé definitief gepubliceerd te worden maar is wel interessant): Betty is door Willy Lages gearresteerd, ze heeft oog in oog met hem gestaan en een korte woordenwisseling met hem gehad. Betty is niet gefouilleerd geweest (!) en dat is maar goed ook (in de gevangenis gingen ze er kennelijk vanuit dat dit reeds bij haar aanhouding was gebeurd). Betty droeg een adressenboekje bij zich dat ze nodig had voor haar koerierswerk. Het boekje bevatte o.a. adressen van verzetsmensen. Ook droeg ze geld bij zich. In de gevangenis heeft ze zich daarvan als volgt ontdaan: het adressenboekje heeft ze versnipperd en opgegeten, dit heeft dagen geduurd. Het geld heeft ze in kleine hoeveelheden steeds bij haar ontlasting gedaan. Het adressenboekje en geld droeg ze bij zich in de speciale zakken van haar corset dat ze voor haar koerierswerk gebruikte. Haar zus Henny (ze wordt dit jaar 90) leeft nog steeds en is woonachtig in de Verenigde Staten, wij hebben regelmatig contact met haar.

Bosharst 15 jan 2009 20:36 (CET)[reageer]

Johannes Willem Snoek[brontekst bewerken]

Snoek heeft zelfmoord gepleegd omdat tijdens het vermoorden van de verzetsgroep zijn pistool steeds weigerde wordt gezegd.