Overleg:Pancasila (Indonesië)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 16 jaar geleden door Martijn

Is het niet zo dat het fundament/ziel/pilaren van Pancasila het marhaenisme is? Het marhaenisme is namelijk Soekarno's leer, waarin de grondslagen (bijv. sociaal-nationalisme en sociaal-democratie) werden opgenomen, die leidde tot het verwoording 'ketuhanan', 'kemanusiaan', 'kebangsaan', 'kerakyatan', 'keadilan'.

Kijk maar naar de overleg van Garuda Pancasila op de Indonesische Wikipedia.[1]

Of op deze website [2]

Arto 27 mrt 2007 20:07 (CEST)Reageren

Ik denk dat het Marhaenisme wel een "voorloper" of iets dergelijks is geweest van de Pancasila-"leer" maar om te zeggen dat het het fundament of de pilaar (laat staan de ziel) ervan is, durf ik niet te zeggen. Ik heb de hele lap tekst op de id-wikipedia nog niet gelezen, moet ik er bij zeggen.
Op de Kompassite lees ik alleen dat de PNI Marhaenisme van Sukmawati Sukarnoputri vindt dat het Marhaenisme van Soekarno de basis (of ziel, "roh") is van de Pancasila, maar om dat nu een betrouwbare bron te noemen...
Martijn →!?← 1 okt 2007 09:57 (CEST)Reageren

Schrijfwijze pantjasila[brontekst bewerken]

Volgens de Van Dale wordt pantjasila op deze manier geschreven, zonder hoofdletter. Het Groene Boekje heeft het woord niet opgenomen, dus dan kunnen we toch veilig stellen dat de correcte schrijfwijze in het Nederlands 'pantjasila' is?