Overleg:Pascaline

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ik geloof dat overdrachtsgetal een verkeerde vertaling is geweest. Zou wisselkoers bedoeld worden? dryke 14 mei 2008 11:29 (CEST)

Nee, ik vind het een heel begrijpelijk woord en het klopt. Het woord "overdrachtsgetal" op zich komt echter volgens Google alleen voor in diverse beschrijvingen van de Pascaline op Internet en is dus inderdaad geen gangbaar woord. Eerlijk gezegd kan ik er vreemd genoeg geen enkel wel gangbaar Nederlands woord voor vinden. http://nl.wikibooks.org/wiki/Rekenen/Optellen spreekt over "onthouden getal". De meeste sites gebruiken illustraties of uitleg zonder het "onthouden getal" of "overdrachtsgetal" een naam te geven. Vreemd, zijn de grondleggers van de Nederlandse "wiskonst" vergeten er een naam aan te geven of is de oorspronkelijke naam uit het Nederlands weggesleten?
Als je wel eens een ouderwets 72 regelig kasboek zonder rekenmachine hebt opgeteld, weet je dat dit overdrachtsgetal inderdaad voor problemen kan leiden. Tot 5 kun je op de vingers van je linkerhand bijhouden, of je kunt turven op een kladblok, heel geoefende optellers deden het uit hun hoofd maar moesten toch meestal wel narekenen... Maggy Rond 3 jun 2008 17:28 (CEST)
Dat klinkt me heel aannemelijk, bedankt dat je dit hebt opgelost! dryke 4 jun 2008 10:52 (CEST)