Overleg:Passaat

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 10 jaar geleden door 2001:981:524D:1:3CD0:FFD1:484D:6DD9

weet iemand waarom de passaat passaat heet?

Beantwoord op de gebruikerspagina.
Maar de daar gegeven link geeft helaas niet het correcte antwoord...
global circulation
Het woord passaat is afgeleid van het Franse passer en betekent route (daar waar men passeert, oftewel daar waar men langskomt).
Het zou tot na 1800 duren voordat (langsgetuigde) zeilschepen hoog aan de wind (schuin tegen de wind in) konden varen. Dat was een belangrijke innovatie, maar in de eeuwen daarvoor werd de route van (dwarsgetuigde) zeilschepen, met name in de tropen, volledig gedicteerd door de passaatwinden (vandaar het woord; "passaatwind" betekent dus zoiets als "routewind").
Zo leidde de tocht van Nederland naar Nederlands Oost Indië toendertijd langs de kust van Brazilië en (nog) niet langs die van Afrika. Nederland had in Brazilië dan ook een steunpunt, Mauritsstad (het huidige Recife).
Ten zuiden van de tropen heersen westenwinden en daar werd de Atlantische Oceaan terug overgestoken, in de richting van het volgende Nederlanse steunpunt: Kaap de Goede Hoop (eenmaal daar was er goede hoop om vlot in Indië te geraken). Zie ter verduidelijking het plaatje bij het artikel.
De westkust van Afrika werd uiteraard wel aangedaan voor de slavenhandel, maar ook die route liep via Brazilië en de zuidelijke Atlantische oceaan, en dan vervolgens noordwaards langs de Afrikaanse westkust. Daar werden de slaven geladen, waarna het Caraïbisch gebied rechtstreeks kon worden bezeild. Daar werden de slaven doorverkocht. Zie wederom het plaatje ter verduidelijking.
Het Engelse equivalent van passaat is trade winds; het oud-Engelse woord trade betekent pad of route (een letterlijke vertaling van passaat dus). Het volgen van zo'n wind heette trading. Later pas wijzigde die betekenis in handel drijven. Dat was namelijk het enige doel van het volgen van die passaatwinden. Dat gold zelfs voor militaire schepen, want het veroveren van koloniën diende slechts ter ondersteuning van de handel.
2001:981:524D:1:3CD0:FFD1:484D:6DD9 27 aug 2013 10:12 (CEST)Reageren