Overleg:Paus Pius XI

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 6 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast
  Kwaliteitsbeoordeling

Verplaatste tekst[brontekst bewerken]

Volgende tekst was op de pagina zelf geplaatst:

poldebol 19 mrt 2009 02:47 (CET)Reageren

en (onder het gele tekstblok):

Hier ontbreken citaten uit "Mit brennender Sorge" om deze stelling te staven. De encycliek gaat eerder over schendingen door de nazis's van het concordaat met het vatikaan. Hij bevat overigens een aantal denigrerende opmerkingen over "zij die de verlosser aan het kruis hebben genageld" en ik ga ervan uit dat daar niet de Romeinen werden mee bedoeld. Kruisiging was overigens een Romeinse straf. De Joodse executie vond plaats door steniging. poldebol 19 mrt 2009 02:47 (CET)

Uw wikignome, Balko 19 mrt 2009 03:12 (CET)Reageren

Motto/ nazisme[brontekst bewerken]

Het motto van Pius XI kan niet verwijzen naar de encycliek “Mit brennender Sorge” omdat een paus zijn motto kiest onmiddellijk na zijn verkiezing en MbS bijna op het einde van zijn carriere is uitgegeven.

Ik begrijp ook niet hoe "Onverschrokken geloof" iets zou te maken hebben met het beschamende verdrag dat het vaticaan met de fascisten sloot, nadat de voorgaande Italiaanse regeringen praktisch dezelfde voorwaarden hadden geboden. Ten eerste begon het Vaticaan zich te realiseren dat hun pose als "gevangene van het Vaticaan" (en Castelgondolfo) al te ongeloofwaardig werd en eerder irritatie opwekte. Ten tweede voelde Pius XI zich beter thuis bij een autoritair regime dan bij de vorige Italiaanse regeringen. Na zijn bekering tot het katholicisme werd Mussolini zelfs door Pius XI een man door God gezonden" genoemd.

Ik stel voor dat de bijdragers hier nu toch eens "Mit brennender Sorge" gaan lezen en met citaten aantonen dat deze encycliek het nazisme of het racisme van de nazi's verwerpt. Het Vaticaan is dicht bij een veroordeling van het nazisme gekomen in "Humani generis". Het feit dat Pius XII deze encycliek heeft tegen gehouden is veelzeggend.

Nog eens: Pius XII heeft herhaaldelijk de verdediging op zich genomen van Joden die zich tot het katholicisme hadden bekeerd, dat is de betekenis van het Vaticaans onderscheid tussen anti-semitisme en anti-judaisme. Het Vaticaan heeft zich in de periode van WWII niet gedistancieerd van de judeocide door de nazi's. Het heeft er zelfs aan meegewerkt in Croatie. poldebol 3 jul 2009 10:46 (CEST)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Paus Pius XI. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 9 sep 2017 21:56 (CEST)Reageren