Overleg:Pleegouderschap

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 19 jaar geleden door Tfa1964

Ik heb deze pagina genomineerd om verwijderd te worden om drie redenen:

1 het is een definitie die niet in wikipedia thuis hoort, maar in de wiktionary.

2 de definitie is fout. Een pleegvader is niet iemand die het kind van een ander als zijn eigen heeft aangenomen. Een pleegvader is namelijk iemand, die altijd i.s.m. een pleegmoeder, zorgt voor het kind van een ander, omdat die ander dat niet kan, vanwege onvermogen, verslaving, detentie.

3 als je iets wilt gaan vertellen over pleegzorg of pleegouders (wat ik aanmoedig), zou ik voor willen stellen dat onder één van deze twee namen te doen. AlbertWaninge 16 mrt 2005 08:12 (CET)

  1. De definitie komt uit de Van Dale. Toch een serieuze bron zou ik zeggen.
  2. Ik ben het volledig met je eens dat dit een definitie is en (nog) niet voldoende encyclopedisch.
  3. Ik ben het met je eens dat een pleegvader in de overgrote meerderheid van de gevallen samen met een pleegmoeder zal optreden. Of dit in 100 % van de mogelijke situaties zo is, weet ik niet.
  4. Het lemma kan zeker uitgebreid worden tot pleegzorg of een redirect worden naar pleegzorg. Ik zal er nog wel eens aan werken. Vandaar dat ik het in {wiu} ga veranderen. - Tom 16 mrt 2005 08:57 (CET)Reageren


Ik heb de Van Dale ook thuis staan, en daar staat in bij pleegvader: man die het kind van een ander als zijn eigen kind verzorgt en opvoedt. Ik denk dat dat nog een redelijk essentiëel verschil is. Bovendien geldt dan nog steeds dat definities niet thuishoren op wikipedia.

Plus, ik denk dat je dan beter een artikel kunt schrijven over pleegouder, pleegouderschap of pleegzorg. Want het komt wel voor dat een alleenstaande man een pleegkind heeft, maar dat is normaal gesproken alleen zo als het kind familie is, in Nederland tenminste. Dan nog, is het onnodig om een artikel over pleegvader te schrijven. Ik loop er dan ook vast op vooruit, door de titel vast te veranderen in Pleegouderschap.

AlbertWaninge 16 mrt 2005 15:18 (CET)Reageren

Ik ben het volmondig eens dat het artikel over pleegouderschap moet gaan.
Mijn Van Dale is nog de negende druk uit 1970 en vermeldt : Pleegvader = iemand die het kind van een ander als het zijne aangenomen heeft.
Als een kind aangenomen wordt, spreekt de Van Dale in 1970 dus ook over pleegouders. Waarschijnlijk is de term adoptieouders toch wel beter in deze context. - Tom 18 mrt 2005 17:51 (CET)Reageren