Overleg:Pleroma (gnostiek)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Pythagoreïsche invloed[brontekst bewerken]

In het artikel lees ik: "In het vakgebied is er consensus dat de opvattingen over deze valentiaanse voorstelling van het pleroma beïnvloed moeten zijn door pythagoreïsch gedachtegoed." Daar ben ik benieuwd naar. Zoiets staat ook in het Engelstalige artikel Ogdoad (Gnosticism). Bij die ogdoade, de groep van acht hemelsferen (planeten plus de sterrensfeer), is een verbinding te leggen met twee tetraden, en de tetrade zouden we moeten opvatten als de tetractys. Was dat bij het Nederlandstalige artikel Pleroma ook het achterliggende idee? Ik vraag me wel af wat de argumentatie is, aangezien de tetractys juist draait om de optelsom van 10. Zijn er volgens bepaalde gnostische systemen in totaal tien sferen? Ik vind er wel iets maar niet veel over terug. Misschien kan een en ander behandeld worden in een artikel Ogdoade (gnostiek) (Ogdoade is een dp naar Ogdoade van Hermopolis). Groeten, Kiro Vermaas 4 sep 2017 19:14 (CEST).[reageer]

Beste Kiro,
Gnostische en ook valentiniaanse auteurs namen grote vrijheid in hun beschrijvingen van het pleroma. In het artikel Valentinianisme worden onder het kopje De valentiniaanse theologie in de vijfde en zesde alinea echter de twee valentiniaanse basisstructuren van een pleroma genoemd. De tweede is globaal dit schema.
Scheme of the Aeons
Scheme of the Aeons
Schrijvend over dit pleroma en met name het eerste Achttal daarvan zegt Van den Broek ' Er is geen twijfel aan dat de valentiniaanse opvattingen over het pleroma nauw samenhangen met filosofische, met name pythagorëische beschouwingen over de vraag hoe uit de Ene (bedoeld wordt dan Bythos) de oneindige tweeheid en veelvuldigheid kan ontstaan. ' ( Ik merk nog maar even op, dat je een dergelijke duiding bij Slavenburg dus nooit zal aantreffen. )
Hij vervolgt overigens met ' Het lijkt zeker dat dat het tweede paar teruggaat op Plato die in de Staat, 517b, betoogd had dat in de geestelijke wereld het Goede Waarheid ( Alẽtheia) en Geest (Nous) voortbrengt, zoals ook de filosoof geest (nous) en waarheid (alẽtheia) voortbrengt als hij gemeenschap heeft met het ware Zijn (490b) '
Meer informatie over de relatie tussen pythagorëische beschouwingen en het valeniniaanse pleroma kan je proberen te vinden als je op Google de term ' Spiritual seed, Valentinian protology as Neopythagorean physics ' invoert. Dan kom je hopelijk op deze bladzijde 270 e.v. uit.
mvg. Renevs (overleg) 5 sep 2017 13:20 (CEST)[reageer]