Overleg:Polytheïsme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ik heb de volgende zin verwijderd uit dit artikel:

"Vooral in de islam leefde het idee dat polytheïsme desnoods met geweld bestreden moet worden, zoals ook beschreven wordt in de Koran."

Misschien dat sommige (groepen) moslims dit geloven maar een algemeen aanvaard feit is dit zeer zeker niet. Martijn 25 mei 2005 11:23 (CEST)

Dat is een onterechte verwijdering. Er staat heel duidelijk "Vooral". En niet in "Bij alle Islamieten". Daarbij ben ik van mening dat er gewoon "leeft" i.p.v. "leefde" kan staan. Omdat het nog steeds zo is. De Koran is er, op diverse plekken in de tekst, heel stellig over. En Islamieten zijn bovendien erg sterk in het letterlijk interpreteren van de Koran-teksten, omdat de Koran afwijkenden voortdurend verketterd en de oorlog verklaard. Ga je eerst eens echt verdiepen in de teksten en religieuze culturen voordat je dergelijke teksten zomaar zonder enige kennis van zaken verwijderd. Natuurlijk zijn er altijd mensen die wel afwijken van de oorsprong-teksten en zich toch volger van betreffende religie blijven noemen. Maar binnen de Koran worden die al gauw verketterd door meer fundamentele volgelingen die de teksten wel navolgen. En onder die fundamentele volgers behoort het overgrote merendeel der Islamieten. Bedenk dat Politiek-correct naar de Westerse norm vaak niet hetzelfde is als politiek correct volgens de Islamitische norm. Jij en de jouwen willen, heel politiek correct, graag geloven dat die 2 normen wel samenvallen, maar daarmee is het nog niet de waarheid.83.98.229.18 7 jan 2019 16:24 (CET)

Lariekoek[bewerken]

Dit artikel begint met de volgende zin: "De grootste hedendaagse polytheïstische religies zijn hindoeïsme, de traditionele Chinese godsdiensten en shintoïsme." Dit is echter volstrekte lariekoek.

Het hindoeïsme is in zijn kern een pantheïstische monotheïstische godsdienst, die het Universum tot God benoemt. Echter de verscheidene aspecten van die ene god komen tot uitdrukking in een pantheon van andere "Goden".

Het Confucianisme, Taoïsme en Boeddhisme zijn geen Godsdiensten. Ze erkennen geen Goden. Het zijn levensfilosofieën. Feitelijk erkennen ze het Universum ook als de grootste eenheid, maar heiligen dit allergrootste niet door het te vergoddelijken.

In het shintoïsme ben ik onvoldoende thuis om een oordeel te geven.83.98.229.18 7 jan 2019 16:08 (CET)

Beste anoniem, ik zie geen reden om de tekst aan te passen en zeker niet om deze als volstrekte lariekoek te betitelen. De problematiek betreffende het hindoeïsme wordt in de alinea na de inleiding behandeld en confucianisme, taoïsme en boeddhisme worden in het geheel niet in het artikel genoemd. Met traditionele Chinese godsdiensten wordt verwezen naar het polytheïstische volksgeloof, niet naar de levensfilosofieën die u noemt. Met vriendelijke groet, Gasthuis(overleg) 7 jan 2019 16:45 (CET).