Overleg:Productlevenscyclus

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De afbeelding klopt niet helemaal. Grafisch lijkt het alsof reeds bij de verzadigingsfase een daling van de afzet plaatsvindt, terwijl juist in die fase de afzet constant zou moeten blijven.

calculatie modellen[brontekst bewerken]

Is het mogelijk om een calculatie model te verzorgen, waar de variabelenzijn: 1) de totale life cycle tijd; 2) de totale afzet verwachting en 3)de % afzet verwachting per fase. Ik heb er geen echt verstand van maar het is heel waardevol als er zo'n calculatie model met formules zou opgenomen worden. Je kunt dan gericht calculaties gaan maken met de verstrekte gegevens.

Nee, dat is praktisch niet te doen. Het productlevenscyclus-model (PLC) geeft slechts een globaal beeld van de fases die producten doorlopen. De lengte van een cyclus is niet te voorspellen, de omzetpercentages per fase kunnen enorm verschillen tussen verschillende product/markt-combinaties en de totale afzet is ook sterk afhankelijk van het product. Het PLC-model kan een eerste indruk verschaffen en helpen bepalen welke verdere analyses gedaan moeten worden. Als er bijvoorbeeld geconcludeerd kan worden dat een product zich in de "decline"-fase bevindt, dient de productie afgebouwd te worden, of juist geïnvesteerd om het merk te herpositioneren en nieuw elan te geven. Het model is kwalitatief en algemeen van aard. SeraphinMr (overleg) 15 mei 2014 22:56 (CEST)[reageer]

Afbeelding[brontekst bewerken]

Afbeelding klopt niet, de productlevenscyclus ziet er redelijk hetzelfde uit, maar de afbeelding die hier is weergegeven heeft te maken met het apotieproces van een product.

In mijn studie boek Understanding business wordt dezelfde afbeelding gebruikt als hier. De afbeelding die u hier geeft heeft ook meer fases dan de werkelijk product levenscyclus.

adoptiecurve dus 

Aldus Overleg gebruiker:167.202.196.71verplaatst door A Duck 15 mei 2007 16:55 (CEST)[reageer]

afbeelding is van Everth Rogers over zijn theorie over diffusion of innovations[brontekst bewerken]

Dit gaat over de snelheid waarmee gebruikers een nieuw product of nieuwe techniek adopteren.

Een correcte afbeelding van de productlevenscyclus is o.a. te vinden op:


http://members.lycos.nl/gandac89/reader/reader_bestanden/image001.jpg

Omzet en winst[brontekst bewerken]

Het artikel zegt over de groeifase: "In deze fase is de omzet meestal groter dan de winst." Aangezien winst = omzet - kosten, en de kosten in het algemeen niet negatief zijn, lijkt me 'omzet groter dan winst' een veilige aanname voor alle fasen in de productlevenscyclus. Ik zal dan ook deze zin verwijderen. - André Engels 4 apr 2009 18:15 (CEST)[reageer]