Overleg:Putte (grensdorp)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 13 jaar geleden door Harachte in het onderwerp Ligging staatsgrens

Ligging staatsgrens[brontekst bewerken]

"Precies op de staatsgrens loopt de Grensstraat, waarin de huizen aan de ene kant in Nederland en aan de andere kant in Vlaanderen liggen. [...] De Canadalaan loopt net als de Grensstraat precies op de staatsgrens."

Allereerst die Canadalaan: als ik op de Google Maps kijk, zie ik dat de Canadalaan in Putte-Stabroek in de zuidelijke kern ligt (als dat nog de gemeente Stabroek is, want gemeentegrenzen zijn niet aangegeven). Ten oosten van Putte-Kapellen zie ik wel een straat lopen die Canadezenlaan heet, maar die ten zuiden van de staatsgrens loopt. (Zie ook dit topografische kaartje.)

Dan de Grensstraat: een groot deel van de Grensstraat in het Belgische deel van Putte loopt ook ten zuiden van de staatsgrens. De grens loopt in het dorp zelf wel over de weg, maar op een gegeven moment lijkt hij te splitsen in een noordelijk en een zuidelijke tak. De zuidelijke tak heet dan nog steeds Grensstraat, maar loopt ten zuiden van de grens. Aangezien ik de situatie ter plaatse niet ken, weet ik niet hoe dit precies zit.

Maar de formuleringen die er nu staan, lijken me deels onjuist en deels onvolledig.

Pepíček 30 jan 2008 11:49 (CET)Reageren

Volgens mij heet de straat op de grens, westelijk van de Antwerpsestraat/Puttestraat, aan Nederlandse kant de Canadalaan en aan Vlaamse kant de A.C. Swinnestraat. Probeer bijv. eens op www.vindjeeigenhuis.nl Canadalaan 3 in Putte: je zult zien dat de huisnummers aan Nederlandse kant 1, 2, 3, 4, 5, etc. zijn. Aan Vlaamse kant moet de straat dan wel een andere naam hebben. Dat hoop ik althans voor de postbode... ;-)
Wat de Grensstraat, de straat op de grens oostelijk van de Antwerpsestraat/Puttestraat, betreft: die splitst zich inderdaad verderop in twee straten. Maar die heten allebei Grensstraat! De opmerking dat de grens over de Grensstraat loopt is dus volledig juist, alleen is er in Vlaams Putte een zijweg die blijkbaar ook Grensstraat heet (om het makkelijk te maken waarschijnlijk ;-)). Dimitri 30 jan 2008 12:31 (CET)Reageren
Wat Canadalaan en A.C. Swinnestraat betreft heb je gelijk. Die Grensstraat (noord) is aan Nederlandse zijde trouwens ook doorlopend genummerd, terwijl er volgens de (topografische?) kaart die je krijgt als je iets uitzoomt ook huizen aan de Belgische zijde staan. Ik ga gewoon volgende keer dat ik in de buurt ben eens poolshoogte nemen. Ik ben nu geïntrigeerd ;-) Ik zal eens kijken of ik de formulering later vandaag alvast wat kan aanpassen ...
Pepíček 30 jan 2008 13:34 (CET)Reageren
(Hopelijk ziet dit er niet heel lelijk uit en is het nuttig genoeg.) Ik ken iemand uit dit dorp en die heeft mij eens gezegd dat de grens op google maps niet klopt.136.206.1.17 21 mei 2008 13:27 (CEST)Reageren
Als voormalige inwoner van het Nederlandse gedeelte van Putte (geboren en getogen enz.) kan ik melden dat de Nederlandse Grensstraat precies is wat het benoemt: het is de grens. Aan de Nederlandse kant zijn de huizen doorlopend genummerd, aan de Belgische kant staan bijna alleen huizen die met hun tuin richting Nederland staan, hun nummering ken ik niet meer hun voorkanten zijn gelegen aan de Belgische Grensstraat die NIET op de grens ligt maar, inderdaad vertakt) iets ten zuiden daarvan.
Aan de andere kant van de Antwerpsestraat (de Noord-Zuid scheiding in het dorp) ligt de Canadalaan die ook op de letterlijke grens met België ligt. Ook daar opeenvolgende nummering. Wat echter slordig is (en bron van misverstanden denk ik) is dat de op Googlemaps aangegeven 'A.C. Swinnesstraat' alleen de benaming is voor de Belgische kant van de straat, de Nederlandse kant heet dus zoals boven geopperd is gewoon Canadalaan.
De grens is op Googlemaps mijns inziens gewoon goed aangegeven. Harachte 23 jun 2010 23:20 (CEST)Reageren