Overleg:Radiator

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het artikel stelt: "De radiator verwarmt de ruimte door convectie en zo goed als niet door straling (dus radiatie), zoals volgt uit de Wet van Stefan-Boltzmann.".

Dat geeft volgens mij een vertekend beeld. Er is wel degelijk een niet te verwaarlozen warmte straling. Dat maakt het ook zinvol om radiatorfolie toe te passen als energiebesparingsmaatregel: het beperkt de straling in ongewenste richting (buitenmuur).

De wet van Stefan-Boltzmann luidt: E = σT4, waarin T de temperatuur in graden Kelvin is en σ (de constante van S-B) =5,67051•10-8.

Passen we dit toe op een radiator van 45 graden celcius (gemiddelde temperatuur, aanvoer temperatuur is hoger) dan is dus de warmte straling ongeveer 580 W/m². Formeel geldt dit voor een zwart oppervlak. Haal er 10% vanaf ter correctie voor de radiatorverf, dan blijft er 520 W/m² over.

Een dubbelpaneelradiator van 60cm hoog en 200cm breed met een convectieprofiel tussen de panelen heeft een warmte afgifte van ongeveer 3000 W. Het buitenoppervlak is 2,4 m². Dus het stralings aandeel daarin is 1400W, bijna de helft!