Overleg:Raymond Franz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

POV[bewerken]

Artikel is POV van aard: Woorden als "minimaal", "Niemand" zijn woorden met een gevoelswaarde, een mening, een POV dus.--Gebruiker:Rodejong, één van Jehovah's Getuigen 8 jun 2010 15:43 (CEST)

In het voorwoord van het eerste van zijn twee boeken, Gewetensconflict, beschrijft Franz zijn ervaring op het hoofdbureau als volgt: "Wat ik gedurende de volgende vijftien jaar heb meegemaakt heeft grote invloed op mij gehad. Het is natuurlijk niet gezegd dat u als lezer hier net zo op zou hebben gereageerd als ik, maar één ding is zeker: niemand zal kunnen begrijpen waarom ik in een conflictsituatie terecht ben gekomen wanneer hij de ontwikkelingen die daartoe hebben geleid, niet kent. De volgende Spreuk is hierop van toepassing: "Wanneer iemand antwoord geeft op een zaak voordat hij [ze] hoort, is dat dwaasheid van zijn kant en schande." (Spreuken 18:13)[5]" Wat is de encyclopedische waarde hiervan?--Gebruiker:Rodejong, één van Jehovah's Getuigen 8 jun 2010 15:43 (CEST)
"Tegen het einde van het jaar 1979 werd ik gedwongen een beslissing te nemen. Ik was bijna veertig jaar lang volle-tijdvertegenwoordiger van de organisatie en ik had op elk niveau van de organisatiestructuur gediend. De laatste vijftien jaar bracht ik door op het internationale hoofdbureau. De laatste negen daarvan was ik lid van het Besturende Lichaam van Jehovah's Getuigen.

Het waren deze laatste jaren die de doorslag gaven. In deze periode kwam een illusie in botsing met de werkelijkheid. Sindsdien weet ik dat de woorden van een inmiddels overleden staatsman juist zijn: "De waarheid heeft vaak niet de opzettelijke, listige leugen tot vijand, maar de mythe – hardnekkig, overtuigend en onrealistisch." Ik begon mij nu te realiseren dat het grootste deel van datgene waarop ik tot op dat moment mijn leven had gebaseerd, een mythe was – "hardnekkig, overtuigend en onrealistisch". Dat betekende niet dat mijn kijk op de bijbel was veranderd. Integendeel, door wat ik meemaakte kreeg ik juist meer waardering voor de bijbel. Alleen de bijbel gaf zin en betekenis aan datgene dat ik zag gebeuren. De bijbel gaf een verklaring voor de houding die men aan de dag legde, de argumenten die men naar voren bracht en de spanning en druk die ik voelde. De verandering die zich in mij voltrok werd veroorzaakt doordat ik mij begon te realiseren dat ik de Schrift vanuit een volkomen sektarisch standpunt had bezien. Ik had nooit gedacht dat ik in die valkuil terecht zou komen. Toen ik de Schrift zélf liet spreken – zonder deze eerst door het "kanaal" van een bepaalde feilbare, menselijke instantie te laten gaan – ontdekte ik dat de betekenis ervan voor mij enorm toenam. Ik heb mij er ronduit over verbaasd hoeveel ik ervan heb moeten missen. Wat moest ik nu doen?" NE. Dit is een Autobiografie.--Gebruiker:Rodejong, één van Jehovah's Getuigen 8 jun 2010 15:43 (CEST)

Flinke snoei[bewerken]

Ik heb een flink aantal passages verwijderd die voor de biografie van Franz niet relevant waren. Ik heb daarbij het principe gehanteerd: "als deze informatie ontbreekt, weten we dan minder over Raymond Franz?" Als het antwoord "nee" was, heb ik de passages verwijderd. Bertrand77 16 mei 2011 18:41 (CEST)