Overleg:Rechtstellende actie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Lange tijd heb ik lopen nadenken of ik dit wel zou schrijven want ik besef best dat hier allerlei politieke kanten aan zitten. Aan de andere kant er staat niets onwaars bij. Misschien dat ik er mijn persoonlijke redenen bij voegen. Ik ben van '97 to '99 als ontwikkelingsvrijwilliger lector scheikunde en wiskundige statistiek geweest aan de universiteit van Fort Hare. Mijn studenten waren zo'n 90% (zwarte) Zuidafrikanen, 10% Zimbabweanen. Zij kwamen soms radeloos met mij praten want het ging zo slecht met de UFH. Waar ze meest bang voor waren was dat het in ZA net zo zou worden als in Zim. Aan de andere kant zagen ze het als een soort verraad om niet ANC te stemmen. Er waren ook niet zo veel redelijke alternatieven dat moet gezegd. Wat Zim betreft ik had zelfs een studente die mij toevertrouwde dat als ze de kans had nu Ian Smith te stemmen dat ze het zou doen. O ja er was toen best repressie, zij ze, maar we hadden vlees en witte mielies en mijn vader had zelfs een auto... Ach, ik weet wel dat ze de daad niet zo gauw bij het woord zou voegen, maar toch, ik kan haar wanhoop niet van mij afzetten. Wat ik met stuk vooral wil is dat het uiterst eenzijdige beeld van en-toen-kwan-Mandela-en-toen-was-alles-opgelost rechtgezet wordt. Dat is namelijk beslist niet waar. Ook het idee dat ras er niet meer toe doet sinds 94 klopt niet. Wat mij stoort is dat velen in het westen met deze prettige gedachten gewoon de gang van zake daar als een baksteen hebben laten vallen. Jcwf
PS Ik vertrek binnenkort naar Nederland en zal enige tijd wel geen kans hebben op dit net te verschijnen. Ik wens jullie allemaal een vrolijke Kerst en een goed 2003.

Het lijkt me in het algemeen ok. Ik heb de laatste alinea weggehaald; deze leek me meer politiek dan informatie. Misschien moet er nog wel zo hier en daar wat verwijderd of op minder gekleurde wijze herschreven worden, maar in het algemeen lijkt me dit artikel aanvaardbaar. Al zou het mooi zijn als we ergens een voorstander van de 'rechtstellende actie' zouden kunnen vinden om samen met jou verder aan het artikel te werken. Andre Engels 09:53 16 dec 2002 (CET)

Lijkt ook mij in het algemeen ok, al voel ik wle wat twijfels. Het klinkt meer als politieke beschouwing dan als informatieve opsomming van feiten. Meer getallen als de percentages economische groei, de aantallen managers per bevolkingssoort benoemd in het kader van deze actie, inkomen per hoofd van de bevolking over de afgelopen 20 jaar, etc zouden m.i. de kwaliteit van het artikel verbeteren. TeunSpaans 10:25 16 dec 2002 (CET)

Als dat soort info voorhanden is prima hoor, maar ik zou niet weten waar. Zo nu moet ik echt weg anders haal ik het vlieguitg niet. Groeten Jcwf