Overleg:Rondboogvenster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

bronnen[bewerken]

LS, zijn er bronnen die naar rondboogramen of vensters verwijzen?
Er zijn vele type bogen, dus elk type boog zou dan een lemma voor een venster krijgen. bv spitsboogvenster, lancetboogvenster, elipsboogvenster, korfboogvenster etc etc.
Bogen worden en werden gebruikt om een opening te overspannen, deze opening kan open blijven of van een raam of deur worden voorzien. Het lemma Rondboogvenster is mi overbodig. In diverse bouwkundige boeken kan ik de term rondboogvenster niet vinden. Groet Arend041 11 jan 2009 15:49 (CET)

Ik zat er in eerste instantie ook al aan te denken een opmerking te plaatsten hier over evt. samenvoeging met het lemma rondboog. Ik heb vervolgens een tijdje rond zitten surfen op internet om info te vergaren. Nergens trof ik een goede behandeling aan die specifiek over de rondboogvensters ging. Desalniettemin bezigen op Google ondermeer welstandscommissies, gemeentes, en beschrijvingen van kerken deze term. Aangezien er bijv. een lemma fietsventiel en ventieldop bestaat, heb ik er niet zo'n probleem mee dat er 2 aparte lemma's zijn over onderhavige onderwerpen. Overigens heb ik weinig bouwkundige boeken meer tot mijn beschikking, ik heb uit mijn hoofd geprobeerd aan de hand van ver weg gezakte kennis geprobeerd het nieuw ingebrachte lemma op te kalefateren. Ik heb wel twijfel of de middeleeuwen de eerste toepassingen ervan liet zien en ben niet geheel zeker of de beginreden correct is (de door mij deels aangebrachte/opgekalefaterde zin: "In het begin werd deze oplossing gebruikt omdat men zo massief mogelijke muren toepaste in verband met het hoge eigen gewicht van de bovenliggende bouwdelen.") --Sonty 11 jan 2009 16:39 (CET)
Eigelijk heb ik (een beetje) moeite met lemma's die zo als deze beginnen met een enkel zinnetje: Rondboogvensters zijn de kleine ramen die werden gebruikt in de Middeleeuwen., zonder enig verband met andere lemma's, zo van ik doe maar wat en wellicht springt er iemand bij.
Daarom wil ik maar het stempel beginnetje plakken. Ik wil het niet voordragen voor vernietiging dat is jammer van de moeite die je al genomen hebt om er iets van te maken.
Groet Arend041 11 jan 2009 20:28 (CET)