Overleg:Schermen

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 5 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

Er staat hier niets over de ethymologie van het woord "schermen". Mij viel dit op toen een Zweed, die hier in Antwerpen woont, mij vroeg waarom wij het vechten met degen, floret, sabel en dergelijke "schermen" noemen. Ik moest hem - helaas - het antwoord schuldig blijven, hoewel het échte, traditionele schermen (met degen en dagge of mantel) mij nauw aan het hart ligt.

Ik heb wat opzoekwerk gedaan, maar helaas alleen via internet een sluitende verklaring gevonden, die wel bevestigde wat ik al vermoedde:

Ik citeer: "Het woord is van Germaanse oorsprong, en is via het Frankisch in het Frans terechtgekomen. De Fransen noemen het escrime, de Italianen spreken over schermire. Met die beide woorden heeft ons woord scherm van doen, en van het zelfstandig naamwoord scherm is het werkwoord schermen afgeleid. En denk ook eens aan het wonderschone zelfstandig naamwoord schermutseling ‘onbeduidend handgemeen'. Een scherm biedt bescherming, je zou dus verwachten dat schermen een beschermingssport, een verdedigingssport is. (Net zoals een geweer een wapen is om je mee te verweren, te beschermen dus.) Ook de Engelsen zien het trouwens zo: fence - fencing. Maar de manier waarop er geschermd wordt, doet toch echt anders vermoeden. In Duitsland noemt men noemen schermen fechten (en vechten kämpfen), maar als studenten de degen, het floret of de sabel hanteren, heet het ineens pauken. Dat is dan ook een woord uit de studententaal, afgeleid van Pauke, ‘pauk'. Het betekende oorspronkelijk ‘hard blokken, studeren', en is later tevens schermen gaan betekenen, omdat je daar, als je flink traint, ook erg moe van kunt worden. In de schermsport wordt gebruik gemaakt van drie wapens."

http://www.desportwereld.nl/index.php?page=schermen

Deze verklaring lijkt me niet geheel onlogisch. Helaas zijn er geen eenduidige bronvermeldingen, maar de uitleg is naar mijn gevoel sluitend. Kennin 23 mei 2009 20:34 (CEST)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Schermen. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 21 nov 2018 09:27 (CET)Reageren