Naar inhoud springen

Overleg:Schijnkoningschap

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 1 jaar geleden door 2A01:CB0C:CD:D800:70FF:78E2:889D:CEE4 in het onderwerp een maand of wat

een maand of wat[brontekst bewerken]

Afgezien van de wat al te vlotte toon, geloof ik dat dit ook het te slordig is. Het kon een aantal maanden betreffen en het rijk behoorlijk ontregelen.

Als ooit een expert hier naar kijkt, een vraag: het schijnkoningschap was kennelijk een poging om de goden om de tuin te leiden, en blijkbaar werden de goden geacht niet alles te weten of te kunnen zien, dit in tegenstelling tot de moderne godsopvatting (dat ook de Bijbel zelf vaak niet strookt met deze moderne opvatting zij terzijde vermeld). Zo rijst de vraag wat dan wel gold als afdoende camouflage, en waarom. Als de tuinman op de troon zat, zat de koning dan in het hutje van de tuinman? Probeerde de koning vanuit die positie nog steeds informatie uit te wisselen om het rijk te besturen, en zo ja, vreesde hij dan niet dat dit de goden zou gaan opvallen?

Aan de ene kant werpt die misschien licht op hun idee van goddelijke machten, aan de andere kant had de vertoning waarschijnlijk ook gewoon zijn praktische beperkingen. Of, wat gezien de Soemerische mythologie niet onwaarschijnlijk lijkt, het onheil werd misschien gezien als iets wat als een soort projectiel was afgevuurd door de goden, en alleen als het ware geabsorbeerd moest worden door de schijnvorst, zoals oorlogsvliegtuigen hittebronnen afgooien om hittezoekende raketten naar zich toe te trekken. 2A01:CB0C:CD:D800:70FF:78E2:889D:CEE4 11 jul 2022 11:40 (CEST)Reageren