Overleg:Shaivisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De term 'meerdere Goden' en vooral de term 'goden' is in het shivanisme en hindoeïsme niet kloppend, in het hindi en sanskrit worden er ook andere termen voor gebruikt die moeilijk te vertalen zijn.

Dit is belangrijk om goed weer te gaven, want als je dit probeert uit te leggen en vanuit christelijke abrahamistische bril bekijkt, krijg je dan iets raars, het onderwerp moet anders worden benaderd.

Ik stel voor om een andere term te gebruiken, want de Shivanisten geloven in 1 God (godheid), die meerdere taken / functies heeft.

Het is filosofisch best zwaar en niet voor veel mensen toegankelijk, wat het mystiek maakt, maar de uitleg lagere en hogere goden is toch echt verkeerd en geeft een verkeerd beeld. Wel zijn er hoofdtaken en vertakkingen van taken die in schrift of beeld of via personificatie in engere zin worden uitgelegd. Dit gebeurde in de indiase oudheid zo, en voor de filosofische zwaargewichten is het ook beter om in de hogere taal Sanskrit te overleggen, omdat je hier meer termen in kan uitdrukken die niet vertaalbaar zijn.