Naar inhoud springen

Overleg:Sint-Amanduskerk (Ingelmunster)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 4 jaar geleden door Adhemar

Er stond in het artikel:

Verder staat ook het wapenschild van Ingelmunster […] op de toren.

In deze diff heb ik dat gewijzigd in:

Verder staat ook een wapenschild […] op de toren.

Het wapen boven de ingang van de Sint-Amanduskerk is namelijk niet het (huidige) wapen van Ingelmunster.

Het huidige gemeentewapen van Ingelmunster is geblazoeneerd:

In goud een hertenkop van natuurlijke kleur met een gewei van tien punten van keel.

Het Dexiastandaardwerk over gemeentewapens citeert hiervoor het gemeentebesluit van 20 december 1847 en het koninklijk besluit van 26 januari 1849 (Belgisch Staatsblad van 30 januari 1849). Dr. René De Clercq heeft dit wapen in meer detail beschreven hebben in het tijdschrift van de (niet meer bestaande) heemkundige kring Den Hert, nummer 23, juni 1991, blz. 5.

Het wapen boven de ingang van de Sint-Amanduskerk kan geblazoeneerd worden als (letterlijke blazoenering kan afwijken, ik beschrijf gewoon wat ik zie):

Gevierendeeld; 1. en 4. van zilver met een lelie van keel; 2. en 3. van keel met een moor van sabel, gerokt van sinopel (of azuur?), het bovenlichaam naakt, en de armen gekruist achter het lichaam, met een kroon, een halsketting en een gordel van goud; over alles heen, een hartschild van azuur met een hertenkop in natuurlijke kleur. Het schild getopt met een kroon met negen fleurons van goud, en ter wederzijde gehouden door telkens een omziende leeuw van goud.

Zou dit het wapen kunnen zijn van de familie Plotho? Deze heren, en later baronnen van Ingelmunster, hadden ook eigendommen in Sint-Baafs-Vijve en Wielsbeke. En het huidige gemeentewapen van Wielsbeke, gebaseerd op het wapen van Sint-Baafs-Vijve maar met weglating van Sint-Bavo achter het schild, vertoont duidelijk veel gelijkenissen.

Adhemar (overleg) 11 apr 2020 13:13 (CEST)Reageren