Overleg:Slag bij Mohács (1526)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 10 jaar geleden door 86.84.77.117

Onder de hoofdstuk "De Slag" wordt er een omschrijving gedaan, die totaal niet overeenkomt met de resultaten van de slag zelf. Bij de resultaten is er aangegeven dat er 1500 Ottomaanse verlies en 10x meer verlies aan de Hongaars kant. Om een dusdanige resultaat te behalen moet de slag heel anders zijn verlopen dan dat er nu is omschreven. Een dusdanige verhouding van 10x verschil is normaliter in geen ander veldslag te zien in de hele veldslagen historie op de hele wereld.

Mijn voorstel is, om de verhaal die onder het hoofdstuk "de slag" aan te passen naar een verhaal, wat met de omschreven resultaat overeenkomt.

Ik wil een aantal punten vermelden, die op de veldslag van Mohacs van belang waren.

- Hongaren waren al een week op de veld Mohac met de voorbereidingen bezig, terwijl Ottomanen op 28 augustus, dus 1 dag voor de slag aangekomen zijn.

-Ottomanen hebben 3 burchten zonder enig gevecht over kunnen nemen voordat ze bij Mohacs aan zijn gekomen. Namelijk de Ujlak, Petervaradin en als laatste Eszek burcht. Bij de Eszek burcht is pas besloten om de toenmalige hoofdstad Boeda aan te vallen. Om vanuit Eszek naar Boeda te kunnen gaan moest de Drava rivier worden overgestoken, waarschijnlijk hebben de hongaren gedacht dat de kanonnen niet meegenomen konden worden, anders zou er een dusdanige verliezen resultaat niet kunnen worden verklaard.

-ottomanen hadden de kanonnen op een andere wijze vervoerd dan tot die tijd normaliter werd gedaan. De kanonnen waren uit elkaar te halen en in meerdere lichtere stukken te vervoeren dan dat ze gesleept werden als 1 groot zwaar stuk.

-Johan Zapolyo zou met 28 a 30 duizend mankracht te hulpschieten aan de Hongaarse kant maar vanwege jaloezie en concurrentie is dat niet gebeurd, hij is nooit komen helpen... waardoor hongaren met veel minder mankracht het gevecht zijn moeten aangaan. Dit is tevens ook de uitleg waarom Turken het hebben geaccepteerd dat de nieuwe koning van Hongarije Zapolyo kon worden na de veldslag, Turken hebben toegestemd omdat Zapolyo als een vriend werd beschouwd omdat hij niet meedeed aan de veldslag met zijn 30 duizend.

-Hongaarse voorhoede was met een ketting aan elkaar vastgebonden en was oppermachtig sterk en bijna niet te doorbreken, dit was echter uiterst goed bekend bij een van de commandanten aan de Turkse kant namelijk Malkocoglu Bali beg... op zijn aandringen is er door de Turken niet vanuit het centrum aangevallen omdat dit onmogelijk werd geacht.

-ook een belangrijk punt is volgens mij de kanonnen aan de Hongaarse kant, bijna de helft van de kanonnen was niet te gebruiken en had gebreken bleek na de veldslag volgens de ottomanen dat genoteerd hebben.

-Echter misschien met minime aantallen maar toch was deze veldslag niet enkel tussen de hongaren en de ottomanen, want de ottomanen zijn 6 dagen na de veldslag nog op de veld bij Mohacs gaan verblijven, alles wat mee te nemen viel aan waardevolle gerei werd verzameld, wapens, kanonnen en kogels, andere spullen... ook werden de gesneuvelde krijgers van beide kanten goed bekeken en begraven. Volgens de ottomanen waren er ook krijgers van de Bavariaans prinsdom, Bohemians, Poolse krijgers,Kroatische soldaten en soldaten van de paus ook aanwezig geweest.

86.84.77.117 12 aug 2013 17:07 (CEST)Reageren