Naar inhoud springen

Overleg:Smulders

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ik ben het niet helemaal eens met de stelling in dit artikel dat o.a. de naam 'Molder' afgeleid zou zijn van Molenaar('s zoon).

Ten eerste is de naam fout; er is bij mijn weten geen Nederlander met de naam Molder, wel enkele honderden met de naam 'te Molder', waaronder ikzelf. (NB. Er is wel een Amerikaanse profgolfer met de naam Bryce Molder, maar diens voorouders zouden voor het gemak het 'te' weg hebben kunnen gelaten?).

Ten tweede was in het gebied waar de naam het meeste voorkomt (de Achterhoek en omstreken) in de 17e en 18e eeuw de term 'Molder' een begrip als inhoudsmaat voor graan (1 molder was evenveel als 4 schepel; andere namen die dezelfde betekenis hebben gehad zijn mud(de) en mouwer) en, daarvan afgeleid, ook als oppervlaktemaat voor landbouwgrond; namelijk de hoeveelheid grond die in één oogst 1 molder graan op kon leveren. In het kadaster werden destijds de oppervlakten van de percelen in molder uitgedrukt. Het lijkt mij aannemelijk dat 'te Molder' niets anders betekent dan 'in 't Veld' of 'VandenAcker', namen die etymologisch gezien weinig te raden laten.

Voor referenties over dit onderwerp verwijs ik graag naar Google, één zoekopdracht met als termen 'molder schepel' zegt meer dan honderd links.

Wellicht ten overvloede, de reden dat de naam 'te Molder' nu toch ten minste enigszins gangbaar is geraakt is dezelfde als waarom de inhouds- en oppervlaktemaat 'molder' niet meer wordt gebruikt: namelijk, de bezetting van Nederland door de Fransen in de vroege 19e eeuw met de invoering van achternamen en het metrisch stelsel tot gevolg. Bart te Molder, 22-03-2010, Nieuwegein