Overleg:Snob (persoon)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 13 jaar geleden door 82.176.209.52 in het onderwerp Voorbeelden

Zie onderstaand fragement uit het artikel. Ben ik de enige die de inconsistentie bemerkt in (de twee versies van) de Latijnse herkomst?

'Naast die der niet adellijke burgers stond dus de afkorting s.nob., wat staat voor sane nobilitatem, "zonder adel", "niet adellijk". Dit is volgens een voetnoot in "De opstand der horden" (Ortega y Gasset) de herkomst van het woord snob. Of nog korter, als acroniem: Uit het Latijn: "Sine NOBilitate".'

De eerste versie is niet correct; de tweede wel: sine betekent zonder en wordt gevolgd door een ablativus, dus "nobilitate" ipv "nobilitatem".


"Deze nieuwe rijkdommen worden vaak afgeschreven als "snob" door de elite, alleen maar omdat deze elite weet dat deze nieuwelingen rijker zijn dan hen, en deze kunnen dat niet verdragen en leven daarom van de herinneringen van hun familie."

Bron aub? Dit klinkt mij in de oren als pure onzin. --Hexugoth 14 nov 2008 13:16 (CET)Reageren


Een snob denkt dat hij in wezen meer is dan anderen op grond van afkomst, kennis, intellect of rijkdom. Deze superioriteit uit zich over het algemeen in een (eventueel denkbeeldige) verfijnde smaak. Om duistere redenen behoort de snob soms niet tot de elite en probeert hij zich toegang tot deze kringen te verschaffen door imitatie van hun gedrag en levensstijl. Het elitaire snobisme gaat echter eeuwen terug en de bovenlaag probeert daarom een dergelijk parvenu te weren door verdere verfijning van hun sociale codes ( zie voor dit laatste: Norbert Elias, The Court Society. Oxford, 1983).

Niet zo mooi als de engelse definitie: “A snob, guilty of snobbery, is a person who adopts the worldview that some people are inherently inferior to him for any one of a variety of reasons including real or supposed intellect, wealth, education, ancestry, etc. Often, the form of snobbery reflects the offending individual's socio-economic background. For example, a common snobbery of the affluent is the affectation that wealth is either the cause or result of superiority, or both as in the case of privileged children. However, a form of snobbery can be adopted by someone not a part of that group; Pseudo-intellectual is a type of snob. Such a snob imitates the manners, adopts the world-view and affects the lifestyle of a social class of people to which he or she aspires, but does not yet belong, and to which he or she may never belong. A snob is perceived by those being imitated as an "arriviste", perhaps nouveau riche or parvenu, and the elite group closes ranks to exclude such outsiders, often by developing elaborate social codes, symbolic status and recognizable marks of language. The snobs in response refine their behavior model (Norbert Elias 1983).”

Maar beter dan het oorspronkelijke: “Een snob is een persoon die het gedrag, de opvattingen en de levensstijl imiteert van een hogere sociale klasse. Snobs hebben grote bewondering voor mensen met een hogere sociale status, en zij zouden wensen ook tot die kringen te worden gerekend. Het verschijnsel komt in alle milieus voor, maar met name onder de nieuwe rijken, die een verfijnde levensstijl voorwenden en belangstelling veinzen voor kunst en wetenschap, vinden we veel snobs terug. De hogere sociale klasse waartoe de snob toegang poogt te krijgen, probeert deze nieuwkomers echter te weren door hun sociale codes te verfijnen. Onderzoek hiernaar is onder andere gedaan door de socioloog Norbert Elias.”

In de oorspronkelijke definitie komt naar mijn mening het wezen van de snob onvoldoende tot uiting. De oorspronkelijke definitie bevat bovendien een contradictie doordat terecht wordt opgemerkt dat snobs in alle milieus voorkomen maar vervolgens stelt dat een snob iemand is die zich toegang tot de elite wil verschaffen. Voorts onderkent de oorspronkelijk definitie onvoldoende de inherente ironie van de elitaire wannabee. Hij is een snob, hij is beter dan anderen, hij is echter niet goed genoeg om toe te treden tot de” superieure” bovenlaag.'' --Redacteur25 27 dec 2007 02:10 (CET)Reageren

In Engeland is het woord "snobbery" ontstaan rond de jaren twentig van de negentiende eeuw. De colleges van Oxford en Cambridge werd "s.nob" of "sine nobilitate" (zonder adelijke titel) achter de namen van gewone studenten genoteerd,om hen te onderscheiden van hun aristocratische medestudenten.

Voorbeelden[brontekst bewerken]

Ik heb Sir Humphrey (uit Yes, Minister) uit de lijst van voorbeelden verwijderd - zijn personage is een satire op de Britse upper class die de hogere ambtenarenfuncties vervulden. De snobistische eigenschappen van Sir Humphrey, voor zover die voorkomen, zijn onderdeel van die satire en geen uiting van snobisme als zodanig.82.176.209.52 21 sep 2010 13:48 (CEST)Reageren