Overleg:Sovjet-bezettingszone in Duitsland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De titel van het hoofdonderwerp heb ik teruggezet naar Sovjet-bezettingszone. De staat die Oostelijk Duitsland bezette was de Sovjet-Unie, en de naamgeving is consistent met de Russische, Engelse en Duitse benaming voor het onderwerp (Советская зона Германии / Sovetskaja zona Germanii, Soviet occupation zone, Sowjetische Besatzungszone)

Dag Hanhil, het correcte bijvoeglijk naamwoord van Sovjet-Unie is Sovjet-Russisch. Het gebied was bovendien bezet door Sovjet-Rusland, niet door een sovjet. Groet Känsterle 27 dec 2006 16:07 (CET)

Sovjet-Russisch is een bijvoeglijk naamwoord van Sovjet-Rusland. De aanduiding Sovjet-Rusland wordt normaliter gebruikt voor de periode vanaf de Russische revolutie tot 1922 (ontstaan van de USSR). Verder is de term Sovjet-Rusland niet gebruikelijk, het heeft momenteel ook geen entry in de Wikipedia. Van het woord Sovjet-Unie bestaat geen voor de hand liggend bijvoeglijk naamwoord, dus wordt er normaliter omheen gewerkt. Bij Onze Taal zie je dat samenstellingen met en zonder koppelteken (maar zonder -Russisch) wel gebruikt worden, zoals Sovjetburger en Sovjet-communisme, waarbij het woord Sovjet (met hoofdletter) slaat op de Sovjet-Unie en het woord sovjet (zonder hoofdletter) slaat op raden.Hanhil 28 dec 2006 00:22 (CET)

De Nederlandse Taalunie meldt [1] Sovjet-Russisch. Känsterle 31 dec 2006 13:55 (CET)

Het bestaan van het woord Sovjet-Russisch bestrijd ik niet. Waar het om gaat is of Sovjet-Russisch een bijvoeglijk naamwoord is van Sovjet-Unie.Hanhil 31 dec 2006 14:12 (CET)

Het artikel over de DDR in de Winkler Prins begint met: De Duitse Democratische Republiek werd in 1949 gevormd uit de Sovjet-Russische bezettingszone van het voormalige Duitse Rijk en heeft het in het artikel over WO2 over het Duits-Sovjet-Russisch niet-aanvalsverdrag of het Molotov-von Ribbentrop-pact. Ik zal nog even zoeken naar andere bronnen. Känsterle 31 dec 2006 14:16 (CET)

Ik moet Hanhil gelijk geven. "Russische" hoort gewoon niet in dit lemma.--Ziko 6 nov 2009 18:24 (CET)

Mijn mening hierover is de afgelopen drie jaar niet gewijzigd. Zijn er nog andere meningen hierover / is er bezwaar tegen het terugwijzigen van de titel naar Sovjet-bezettingszone (Duitsland)? Hanhil 6 nov 2009 18:42 (CET)
De wijziging heb ik nu doorgevoerd. Hanhil 9 nov 2009 19:24 (CET)