Overleg:Sozialistische Einheitspartei Deutschlands

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 6 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

Marxistisch of stalinistisch[brontekst bewerken]

Het stalinisme, dat zich kenmerkte door een ideologisch dogmatisme en totalitarisme, betekende in de praktijk een merkbare verharding en verscherping van het marxisme-leninisme, dus in dat opzicht is er zeker wat te zeggen voor "stalinistisch" in plaats van "marxistisch". Zie bijvoorbeeld ook deze passage uit een leerboek voor scholieren:

"De DDR werd stap voor stap een Sovjet-satellietstaat. De invloed van Stalin was op alle terreinen van de DDR-samenleving voelbaar. Dissidenten werden vervolgd, er vonden processen plaats. De dood van Stalin in 1953 bracht in de DDR op langere termijn geen koerswijziging, de SED-leiding verstrakte eerder het gevoerde beleid. Met de toetreding tot het Warschaupact werd de integratie in het Oostblok afgerond."

--Marrakech 11 nov 2008 18:35 (CET)Reageren

Met het gebruik van stalinistisch in plaats van marxistisch kan ik het in deze context eens zijn. De DDR is opgericht onder invloed van de Sovjet-Unie in de tijd dat Stalin daar aan het bewind was. Ook de persoonsverheerlijking van Stalin vond in de DDR plaats, hetgeen niet bepaald als marxistisch gekenmerkt kan worden. Pas in 1956 gaf Walter Ulbricht aan dat Stalin geen inspiratiebron meer was. Bij het gebruik van de term "Stalinisme" moet wel de kanttekening worden geplaatst dat de terreur van het Stalin-bewind in de Sovjet-Unie in géén vergelijking staat met die in de DDR. In de DDR bestond weliswaar een streng regime, maar was geen sprake van massamoord op grote schaal. Hanhil 11 nov 2008 21:06 (CET)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Sozialistische Einheitspartei Deutschlands. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 11 sep 2017 21:48 (CEST)Reageren