Overleg:Spanningshoofdpijn

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

"de diagnose wordt meestal gesteld door uitsluiting van andere oorzaken, dat wil zeggen er zijn per definitie geen andere oorzaken voor te vinden."

Dit vind ik heel vreemd. Dat een arts geen andere oorzaak kan vinden, wil natuurlijk niet zeggen dat er geen andere oorzaak ís. De diagnose is daarmee dus erg onwetenschappelijk / onzeker. Knappe arts die álle klachten die een mens kan hebben kan uitsluiten.

Ik weet niet helemaal zeker wat je vraag is. Vraag je je af of het echt zo is dat spanningshoofdpijn een diagnose per uitsluiting is of heb je kritiek op deze manier van handelen? De eerste vraag: ja, als een hoofdpijn geen ernstige oorzaak heeft, en geen migraine of clusterhoofdpijn is wordt het meestal spanningshoofdpijn genoemd. Er is dus een grote overlap met hoofdpijn e.c.i. (zonder duidelijke oorzaak). De arts kan dus zeggen: ik ben er niet helemaal zeker van wat de oorzaak van je hoofdpijn is, ik denk dat het spanningshoofdpijn is, maar ik ben er zeker van dat het geen ernstige oorzaak heeft. Dat is meestal een werkbaar uitgangspunt, om op de tweede mogelijke vraag in te gaan. Groeten, .Koen 14 mei 2008 23:41 (CEST)[reageer]


Inderdaad, ik heb kritiek op de wijze van handelen én denken. Wat houdt dat "werkbaar uitgangspunt in"?

Bij mezelf en bij mijn omgeving zie ik dat bij iedere aandoening die door de arts niet verklaard kan worden de woorden "somatiseren" "psychisch" en "spanning" gebruikt worden. Dit is geen diagnose, al wordt het meestal wel zo gepresenteerd. De patiënt kan er niks mee, en bovendien wordt er na lange tijd doormodderen dat er wél een lichamelijke oorzaak is. Terwijl de arts zo zeker wist dat het psychisch was en dat er hulp bij een psycholoog gezocht moest worden. En ja, die psycholoog weet natuurlijk altijd wel een paar oorzaken te vinden én uit te vergroten, want wie heeft er nou geen stressfactoren in zijn leven? Ik vind deze houding erg schadelijk. Bovendien heb ik de indruk dat artsen gewoon niet willen toegeven dat ze in veel gevallen niet in staat zijn om een oorzaak te vinden. Laat ze dat dan toegeven.

Je generaliseert hierboven op een aantal punten (dat alle artsen zo handelen, en dat er altijd een aanwijsbare lichamelijke oorzaak is), maar dat maakt niet zo veel uit: dit is een encyclopedie, geen discussieforum. Er worden hier wel discussies gevoerd, maar die gaan over de de encyclopedie, niet over 'diagnose per uitsluiting'. Hoewel ik ook enigszins ben meegegaan in de discussie, lijkt het me goed hier te stoppen. Groeten, .Koen 15 mei 2008 00:10 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Spanningshoofdpijn. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 11 sep 2017 22:06 (CEST)[reageer]