Overleg:Spoorlijn 143 (België)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 14 jaar geleden door Smiley.toerist in het onderwerp Op de rails artikel

Spoorkaart[brontekst bewerken]

Ik heb een proefkaart File:Wasseiges Ambresin Meeffe.png van de spoorwegen rond Wasseiges op de commons geplaatst. Veel van de routes kan nog gezien worden in google Earth. Bruin zijn de buurtspoorwegen en zwart de oorspronkelijke "Zaman" 143 spoorlijn. Er zijn veel vragen. (overzichtkaart: File:Buurtspoorwegen Namen.png)

1) Ik vermoed dat de oorspronkelijke lijn 143 reizigerstreinen doorreden tot de suikerfabriek. Wanneer de buurtspoorwegen de zaak overnamen was het reiziger station vermoedelijk de kruising met de buurtspoorweglijn. In de dienstregeling was er een doorgaande tram van Hannuit naar Noville. (zie ook doorsteek: File:Ambresin spoordoorgang 2.JPG)

2) In de Atlas van de buurtspoorwegen staat een lijn getekend die verder doorreed tot de buurt van Moxheron. (zonder andere details) Volgens mij moet dit een goederenaansluiting geweest zijn. Ik heb een gok gedaan van waar die langs liep. (in het zwart) Aan de noordkant heb ik wat gezien wat op een emplacement lijkt. Mijn vermoeden is dat die lijn rechtstreeks met de buurtspoorweglijn was aangesloten zonder de weg te kruisen. Het kan ook zijn dat de aansluiting de straat overstak en rechtstreeks naar het fabrieksterrein ging. De lijn ging zeker niet door het dorpshart daar er veel kronkels en hellingen zijn.

3) Ik heb de buurtlijn nu getekend langs de weg Wasseiges - Ambresin. Een andere mogelijkheid is dat die achter de gebouwen langs rechtstreeks naar Wasseiges ging.

4) Google Earth geeft mij geen enkele aanduiding waar de haltes op de Zaman spoorlijn waren. Alle wegkruisingen zijn vrij ver van het dorp.

5) De buurtspoorlijn uit Namen kwam aan in Meeffe station. Mijn vermoeden is dat er ook een rechtstreekse aansluitboog was naar Wasseiges.

Smiley.toerist 5 dec 2009 15:12 (CET)Reageren

Op de rails artikel[brontekst bewerken]

Recent zag ik in het artikel over de Zaman spoorweg, dat vanuit de fabriek allerlei industrie spoortjes uitwaaieren naar de diverse boerderijen. Dat heb ik niet overgenomen daar ik de bron niet hebt en er geen wegen zijn getekend, waardoor het moeilijk is te controleren. Ik heb ondertussen de kaart aangepast, want ben van uitgegaan dat de motortrams in Meeffe keerden en er geen rechtstreekse boog gebouwd. Smiley.toerist 17 mrt 2010 15:10 (CET)Reageren