Overleg:Spraakherkenning

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 18 jaar geleden door Sherlock Holmes

Spraakherkenning maakt het mogelijk dat een computer de menselijke spraak naar tekst kan omzetten die bijvoorbeeld als brief of rapport is op te slaan.

Commerciële spraakherkenningsprogramma's bestaan al vanaf 1990. Er moest goed gearticuleerd worden en bij de eerste programma's moesten de woorden los van elkaar uitgesproken worden. Vanaf 2001 is goede spraakherkenning mogelijk. Daarbij maakt het programma eerst een profiel van de stem, door de gebruiker een voorbeeldtekst te laten oplezen.

De meeste spraakherkenningsprogramma's kunnen niet alleen brieven maken, maar ook commando's uitvoeren voor het besturen van de computer. Met bijvoorbeeld: "Start e-mail" kan het e-mail programma opgestart worden, en: "Computer uit" zet de computer uit.

Spraakherkenning kan ook gebruikt worden door mensen met RSI-klachten. Met behulp van een headset hoeven de armen, handen en vingers niet gebruikt te worden.

Een spraakherkenningsprogramma wordt soms in combinatie verkocht met een digitale dictafoon.

Een bekend programma is bijvoorbeeld Dragon Naturally Speaking. Philips had het programma FreeSpeech, waarvan FreeSpeech 2000 de laatste versie was voor de consumentmarkt. Tegenwoordig heeft Philips spraakherkenning voor professionele (medische) toepassingen. Het Belgische bedrijf Lernout & Hauspie was één van de koplopers op het gebied van spraakherkenning, maar ging ten onder door boekhoudschandalen en te hoge verwachtingen.

Het werkt niet altijd perfect. Bij de NS moest ik mijn vertrekstation inspreken. "Beilen", zei ik. "De computer kan u niet verstaan," was het antwoord. "BEI-LEN!" zei ik daarna boos, maar ook dat was voor de computer een onbekend station. Voor de zekerheid ook nog "Baajlen" geprobeerd (Poldernederlands), maar de computer bleef doof. Ook als ik de computer moet melden dat de krant niet bezorgd is, prefereer ik een echte meneer of mevrouw. Sherlock Holmes 2 dec 2005 22:03 (CET)Reageren
Je kunt wel liever een echte meneer of mevrouw aan de lijn krijgen, maar wil je daar dan ook voor betalen? [AvH] 13 maart 2006