Overleg:Stereotype

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 5 jaar geleden door 83.98.229.18 in het onderwerp Logische contradictie in aanvangsregel van dit lemma

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Stereotype. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 12 sep 2017 04:13 (CEST)Reageren

Logische contradictie in aanvangsregel van dit lemma[brontekst bewerken]

Er zit een logische contradictie in aanvangsregel van dit lemma. Er staat nu geschreven: "Een stereotype is een overdreven beeld van een groep mensen dat vaak niet (volledig) overeenkomt met de werkelijkheid. Het is vaak een vooroordeel of negatief denkbeeld en wordt vaak gebruikt als rechtvaardiging van bepaalde discriminerende acties. Het is een voorbeeld van een ecologische fout."

Er staat in logische termen dus: "Een stereotype is een overdreven beeld van de werkelijkheid" EN "Een stereotype is een ecologische fout".

Dat kan dus niet. Want, een ecologische fout is een misplaatste vereenvoudiging van een statistische werkelijkheid. Dat is iets anders dan een overdreven beeld van de werkelijkheid.

Een overdreven beeld van de werkelijkheid is bijvoorbeeld als je alle Joden met een veel grotere neus zou tekenen dan joden in werkelijkheid hebben. Dat is dus geen vereenvoudiging maar een volledig negeren van de statische werkelijkheid.

Een misplaatste vereenvoudiging van een statistische werkelijkheid is als je alle Joden tekent met een neus ter grote van die van de gemiddelde Jood. Dat erkent een deel van de statische werkelijkheid (namelijk het gemiddelde), maar negeert een ander deel van de statistische werkelijkheid (De spreiding).

Het eerste is een verkrachting van de werkelijkheid, mogelijk met het doel een alibi te verzinnen om anderen te benadelen. Het tweede is een vereenvoudiging van de werkelijkheid, in een poging middels categorisering risico's te ontlopen.

Het eerste is per definitie een kwalijke zaak.

Het tweede is slechts een kwalijke zaak indien de mogelijke gevolgen van niet categoriseren voor het categoriserende subject, niet in verhouding staan tot de gevolgen voor het gecategoriseerde subject.

Daar zit dus een wezenlijk verschil wat niet als tegenstrijdigheid binnen een definitie voor de term "stereotype" thuishoort.83.98.229.18 14 dec 2018 16:29 (CET)Reageren