Overleg:Strafbaar feit

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Strafbaar feit en de strafbaarheid van het feit zijn twee dingen. Ik leg strafbaar dan uit dat het plegen van het feit in aanmerking komt voor het opleggen van straf.
Dit betekent dat dan alleen de voorwaarden 1 en 2 gelden. In opsporingsonderzoeken geeft men ook aan over welke strafbare feiten het onderzoek gaat. De opsporingsdienst kan de vraag over wederrechtelijkheid al tijdens het onderzoek stellen en beantwoorden. Maar dan is er al sprake van een strafbaar feit. Als de opsporingsdienst aantoont dat er geen sprake is van wederrechtelijkheid dan zal zij op dat punt het onderzoek staken. Evenzo goed kan het punt van de wederrechtelijkheid pas ter zitting ter sprake komen. Datzelfde geldt mutatis mutandis voor de schuldvraag.
Daarnaast over de menselijke handeling. Het klopt dat er altijd mensen bij zijn betrokken. Maar artikel 51 Wetboek van Stafrecht zegt dat strafbare feiten ook door Rechtspersonen kunnen worden gepleegd. Strafvervolging kan ook tegen de Rechtspersoon worden ingesteld. Voor de volledigheid wordt met Rechtspersoon ook bepaalde samenwerkingsverbanden gelijk gesteld.