Overleg:Széchenyibad

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

hallo,

hoe weet jij dat het gebruikte water 23 danwel 25 graden celsius is? en over welke twee bronnen heb je het dan? voor zover ik weet komt het water uit een -door mensen gemaakte- bron die ongeveer 1250 meter diep is en water aanboort met een temperatuur van zo'n 76 graden celsius.......Jurasmerga (overleg) 27 mrt 2014 22:59 (CET)[reageer]

Hey Jurasmerga,
Heb je daarvoor een bron? Ik heb op het moment geen tijd om er een op te zoeken, maar als jij een bron kunt vinden zou het uiteraard perfect zijn als je hem toe kunt voegen. Fey|Bart - 28 mrt 2014 16:43 (CET)[reageer]

hoi feybart. ik heb helaas niet alle boeken bij de hand (te weinig ruimte, dus vele dozen vol staan bij schoonmoeders op zolders), maar ik heb nog wel een jubileumboekje van het bad, uit 2013, voor me liggen. daarin staat onder meer (vrij vertaald):

een eerste badhuis op deze plek (geopend 30 juni 1881) werd voorzien van water uit een door mensen geslagen bron van 970m diep met een temperatuur van 73,5 graden celsius. het water, dat ook gedronken kon worden, was rijk aan mineralen. er wordt een helende werking aan toegeschreven.
het badhuis, het enige openbare badhuis van pest, was van meet af aan zeer populair bij de bevoling en al gauw groeide het uit zijn jas. vandaar dat het badhuis werd vergroot (welhaast een nieuw badhuis op dezelfde plek) waarvoor de bestaande bron niet voldoende water kon aanvoeren.
in 1938 werd een tweede bron geslagen (misschien wordt daar op gedoeld in de tekst met: twee bronnen? voor zover ik begrepen heb, wordt de oude bron niet meer gebruikt - maar dat weet ik niet zeker. kan ik navragen), de szent istván (sint stefan) bron, met een diepte van 1246m en een temperatuur van 77 graden celsius, di 6000 m3 (6 miljoen liter) per dag aan water aan voert.
ik kan nog meer details toevoegen zoals capaciteit mensen, oppervlakte etc. vind ik érg interessant, maar ik weet niet in hoeverre dit voor de lezer boeiend is. :)
ik heb de tekst niet veranderd, omdat ik niet exact weet wat de schrijver bedoelt. ik kan me zo maar voorstellen dat de temperatuur aan de oppervlakte een stuk minder is dan op een diept van 1246m. hoewel er baden zijn met een temperatuur van 38 graden celsius, zonder dat het water door mensen verwarmd wordt: het thermaalwater wordt namelijk gebruikt om het badhuis te verwarmen. ik dénk dus dat de genoemde temperaturen in dit artikel niet kloppen.
bron: "schat van hongarije .... széchenyi thermaalbad", 2013, isbn: 978 615 5214 37 0
ik heb nog ergens een goed boek voor gidsen over budapest, liggen; wacht even, dan pak ik het erbij.
"welcome to budapest"; 2012, isbn: 978 963 637 329 0
hierin staat bijna hetzelfde: 1256m diep (ipv 1246) en 76 graden celsius (ipv 77)
met jouw goedvinden pas ik de tekst graag aan, maar ik wil dit wel in overleg doen; ik vind het niet prettig om zonder meer iemands tekst aan te passen... kun jij mij laten weten wat de wiki-manier is om vanuit hier verder te gaan?

Jurasmerga (overleg) 29 mrt 2014 09:23 (CET)[reageer]