Overleg:T.B. Joshua

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Neutraliteit betwist[brontekst bewerken]

Beste collegae. Ik betwist de neutraliteit van dit artikel. Het artikel lijkt geschreven vanuit het perspectief dat de heer Joshua daadwerkelijk mensen geneest. Bijvoorbeeld een van de eerste zinnen: "In de jaren negentig kreeg hij in binnen- en buitenland grote bekendheid door de vele, soms spectaculaire, genezingen tijdens zijn diensten in zijn thuiskerk (...)." Deze zin lijkt te beweren dat (1) er daadwerkelijk genezingen plaatsvinden in zijn kerk en (2) dat deze genezingen in grote getale voorkomen en soms zelf spectaculair zijn. Het staat echter helemaal niet vast dat de mensen die zogenaamd genezen worden ook daadwerkelijk ziek zijn. Daarnaast moet ieder redelijk denkend mens toegeven dat het idee van gebedsgenezing an sich stupide en niet wetenschappelijk bewezen is, zodat niet kan objectief kan worden gesproken van genezingen.

De laatste zin zegt dat er groeiende twijfel is aan Joshua's oprechtheid. Oprechtheid lijkt alleen te duiden op zijn beweegredenen, niet op zijn acties (genezing en toekomstvoorspelling). Ook wordt in het artikel gezegd dat hij "zelfs" voor sommigen de verdenking op zich laadt een 'valse profeet' te zijn. Wie zijn deze sommigen? Waar duidt "valse profeet" op? Zijn er dan wel echte profeten? Wanneer is iemand een echte profeet en wanneer is iemand een valse profeet? Waar duidt het woordje "zelfs" op? Dit lijkt te suggereren dat iemand verdenken van het zijn van een "valse profeet" een erg vergaande verdenking is.

Graag zou ik zien dat dit artikel zo wordt aangepast dat daarin duidelijk naar voren komt dat gebedsgenezing en dus ook Joshua's praktijken niet wetenschappelijk bewezen zijn. Hetzelfde geldt voor zijn zogenaamde toekomstvoorspellingen en duivelsuitdruivingen. Verder zou ik graag bronnen toegevoegd zien, o.m. voor beweringen dat hij grote bekendheid geniet of genoot in binnen- en buitenland. Persoonlijk had ik nog nooit van hem gehoord, maar hoewel dat niets zegt vraag ik mij af waar de bewering vandaan komt en wanneer je van iemand kan zeggen dat hij grote internationale bekendheid geniet. Als laatste dient het artikel als geheel neutraler te worden opgezet.

Indien dit niet mogelijk zal ik verzoeken om de beoordeling en eventuele verwijdering van het artikel.

Bij voorbaat dank. 86.83.61.47 9 mei 2013 15:43 (CEST)[reageer]

Om even een voorbeeld te noemen: in dit filmpje wordt de genezing van kanker beweert, terwijl deze man niet gediagnosticeerd is met kanker maar eerder een open been of zo lijkt te hebben. 86.83.61.47 9 mei 2013 15:50 (CEST)[reageer]