Overleg:Telefonie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Helaas kon hij in 1817 het patent niet betalen - dit jaartal is onjuist. Moet dit wellicht 1871 zijn? Andre Engels 12 okt 2003 23:36 (CEST)

misschien is het ook goed om de engelse termen te vertalen.

Geschiedenis telefoon[brontekst bewerken]

In de tekst:

14 februari 1876 werd er door Alexander Graham Bell uiteindelijk een patent aangediend op de uitvinding voor ‘improvement of telegraphy’. Het idee van de telefoon komt echter niet van hem, maar van Antonio Meucci. Bell heeft de kwijtgeraakte papieren van Meucci gebruikt om patent mee aan te vragen.

Zover mijn kennis gaat is het mogelijk dat Bell bij de papieren van Meucci kon komen, alleen is het niet bewezen dat Bell deze ook daadwerkelijk heeft gebruikt. Heb hier alleen zo niet bronnen van om dit te bevestigen. Daarom heb ik dit ook niet aangepast. Misschien wel een idee om dit verder te onderzoeken

Een paragraaf daaronder: Later werd de telefoon elektrisch versterkt gemaakt in plaats van akoestisch waardoor de verstaanbaarheid beter was. Door een verbeterde kabeltechniek werd de reikwijdte vergroot.

Akoestisch heeft in de elektrotechniek niet een betekenis wat betrekking heeft tot een signaal. Wordt hiermee bedoeld dat het signaal analoog is en dat deze versterkt wordt zodat de uiteindelijke spraak beter verstaanbaar wordt? In dat geval blijft het signaal in ieder geval ook nog analoog.

--Sjuhs 20 dec 2007 14:51 (CET)

De geschiedenis[brontekst bewerken]

Telefoon bestaat uit twee griekse woorden: tele (=ver) en phone (=geluid).

Al in 1836 was er een apparaat wat veel weg had van de telefoon. Dit apparaat was de ‘telegraaf’.


De telegraaf werd in 1836 uitgevonden door Samuel Morse. Met dit apperaat was het eerst mogelijk om van verre afstanden te communiceren. Hiervoor werd elektriciteit gebruikt. Met deze telegraaf kon je via een kopere draad tekens doorgeven. Deze tekens noemt me morse code. Het is een code die bestaat uit strepen en punten. Dit waren toen lange en korte klanken. Met die klanken kon je woorden doorseinen. geldgebrek kon hij echter een patentaanvraag niet betalen.

Dat kan niet juist zijn. Tot op de dag van vandaag is een rechtszaak beroemd voor het Amerikaanse federale hooggerechtshof (U.S. Supreme Court) O'Reilly v. Morse, uit 1854, waarin Morses patent in stand bleef met uitzondering van de laatste claim, die op toelomstige toepassingen van de code. De rechter vond patentbescherming van toelomstige toepassingen misplaatst. Rbakels (overleg) 1 jan 2018 17:51 (CET)

Het eerste uitgewerkte telefonie is gedaan door Charles Bourseul in 1854. De duitse Philipp Reis kwam in 1860 met het eerste ontwerp voor het maken van een telefoonverbinding en is de eerste ontdekker van de telefoon, ook de naam telefon is van Philipp Reis. In 1875 deed Alexander Graham Bell een belangrijke ontdekking. Hij vond de eerste telefoon uit. Nu was het ook mogelijk omecht met elkaar te praten over verre afstanden. De eerste telefoon zag eruit als een kistje met spoeldraad, een breinaald en een varkensblaas.


Bell verbeterde zijn uitvinding en in1876 lukte het hem voor het eerst een echt telefoontje naar z’n asistente te plegen met de mededeling: ‘Watson kom vlug, ik heb je nodig’. Op 14 februari 1876 werd door Alexander Graham Bell een patent aangevraagd op de uitvinding voor ‘improvement en telegraphy’. Later werd de telefoon elektrisch versterkt gemaakt in plaats van niet elektrisch versterkt waardoor verstaanbaarheid beter was.


Twee uur na Bell diende Elisha Gray een patent aanvraag in voor ‘instruments for transmitting vocal sounds telegraphically’. Het is vrij waarschijnlijk dat Gray en Meucci onafhankelijk van elkaar de telefoon uitgevonden hebben.

Op 1 juni 1881 opende de Nederlandsche Bell Telephoon Maatschapij op de hoek van de Kalverstraat en de Dam, in Amsterdam, het eerste Nederlandse openbare telefoonnetwerk met 49 vaste aansluitingen van abonnees. In midden van de jaren negentig van de twintigste eeuw waren 7 miljoen vaste aansluitingen in Nederland. Daarna nam aantal vaste aansluitingen sterk af, door onder andere de komst van de mobiele telefoon en de internettelefonie.
Bovenstaande niet-ondertekende bijdrage is hier op 11 okt 2008 12:01 geplaatst door 78.20.203.71.

hetzelfde[brontekst bewerken]

Een telefoon en een telefoontoestel zijn dezelfde dingen, zie vanDale (papieren uitgave 11 druk). telefoon kan ook een 'telefonische oproep' betekenen; de telefoon opnemen: de hoorn van het aparaat pakken. Arend041 24 dec 2008 14:08 (CET)

Telefoon is een heleboel, maar in principe is het de benaming van de techniek waarmee je met elkaar kunt praten. Een telefoontoestel is daar maar een klein onderdeeltje van. Maar vaak zeg je telefoon als je een telefoontoestel bedoelt.
Hetzelfde onderscheid bestaat bij radio en radiotoestel.
Telefoon betekent nog meer: hoofdtelefoon, koptelefoon, wat eigenlijk best verwarrend kan zijn. Handige Harrie 24 dec 2008 15:06 (CET)
Je negeert wat vanDale erover zegt. Je hebt hetzelfde als bij auto en automobiel.
De techniek die bij het telefoneren mbv van telefoons en telefoontoestellen wordt gebruikt heet telefonie en niet telefoon, zoals jij beweert. Groet Arend041 24 dec 2008 15:26 (CET)
Ik hoef niet in Van Dale te kijken, het zal best kloppen. Ik zeg ook 'telefoon' als ik 'telefoontoestel' bedoel.
Maar het ding dat door Bell is uitgevonden heette telefoon en was geen telefoontoestel. Het was een draadverbinding met een hoorn en een microfoon eraan.
Overigens, als jij de titel van telefoon in telefonie wilt veranderen, dan ben ik akkoord. Handige Harrie 24 dec 2008 15:34 (CET)
Bell vond de telefonie uit. In vanDale kijken kan nooit kwaad in andere papieren bronnen trouwens ook niet. Jij bent toch druk met telefoon en telefoontoestel bezig, dus wat let je om eea op elkaar af te stemmen. Hartelijk dank. Arend041 24 dec 2008 15:44 (CET)
herstel: Bell vond de telefoon uit en niet de telefonie. Arend041 24 dec 2008 16:12 (CET)

Zwakke formulering[brontekst bewerken]

citaat uit lemma: "naar een andere toestel op een andere locatie". Nou bel ik in de regel ook met mijn mobieltje ook niet naar mijn eigen toestel of naar een ander toestel op mijn eigen locatie. Wie formuleert zuiverder wat er wel bedoeld wordt? Maggy Rond 24 okt 2009 22:07 (CEST)

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Telefonie. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 12 sep 2017 12:37 (CEST)